Automobili

Senat smanjuje pomoć za električne automobile za 500 miliona

Senat, kojim dominira desničarska opozicija, odobrio je u petak amandman kojim se smanjuje pomoć za električne automobile za 500 miliona evra, dok se čeka da francuska automobilska industrija sustigne zaostatak u ovoj oblasti.

„U ovom sektoru smo se odrekli našeg suvereniteta “, rekla je izvestilac LR Kristin Lavarde tokom debate o nacrtu budžeta za 2023. o „ekološkim“ kreditima, čiji je amandman podnet u ime Odbora za finansije usvojen dizanjem ruku i na aplauz.

„Svrha ovog amandmana“ usvojenog mimo saveta vlade „nije toliko da se izbrišu krediti za podršku tranziciji voznog parka, već da se pomere na vreme kako bi došli u prilog našoj automobilskoj industriji kada ona je spreman “, objasnila je ona.

Ovu meru svakako na kraju neće zadržati vlada , koja bi ponovo trebalo da pred Narodnom skupštinom koristi član 49.3 Ustava o budžetu.
Tekst garantuje da je „80% električnih vozila kupljenih u Francuskoj iz uvoza” i da „kineske kompanije danas kontrolišu oko 50% ukupne vrednosti električnog vozila i 75% lanca vrednosti električnih baterija” .

„Dodeljivanje velikih subvencija vozilima proizvedenim u inostranstvu u vreme kada je za nas neophodno da preselimo proizvodne pogone i razvijemo suvereni sektor električnih vozila je greška (koja) rizikuje da ubije konstituciju ovog sektora“ , objašnjava se u amandmanu.

Ministar za ekološku tranziciju Kristof Bešu izjasnio se da nije naklonjen usvajanju ovog teksta: „Zagrevanje je realnost, a toplotni motori i fosilna goriva su deo koji najviše doprinosi“ , podvukao je on, uveravajući da „vozilo koji je najviše profitirao od bonusa (ove godine) je Zoe“ , električno vozilo francuskog proizvođača Reno .

“Prihvatiti vaš amandman značilo bi smatrati da možemo pauzirati elektrifikaciju parka. Međutim, moje najdublje uverenje je da je poželjno ići ka onome što opisujete. Ali smanjivanjem kredita (…) smanjili bismo stopa obnove parka“ , rekao je on.

Pored toga, Senat je usvojio i produženje kredita dodeljenih SNCF-u od 150 miliona evra “za regeneraciju železničke mreže” . (sa AFP-om)

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close