Automobili

BMV predstavlja automobil koji trenutno menja boju

Ako ne možete da odlučite za boju vašeg sledećeg automobila ili vam je dosadila boja onog koji već imate u svojoj garaži, onda bi BMV mogao imati rešenje za vas. Evo prototipa BMV iKs predstavljenog na CES-u u Las Vegasu, prototipa koji jednostavno može da promeni boju pritiskom na dugme.

Ovaj radoznali automobil se zove “BMV iKs Flov vith E-Ink”. Ovo prezime ističe tok boja koje mogu da ožive na karoseriji i koje se mogu menjati u zavisnosti od izbora vozača. Ovaj koncept nesumnjivo najavljuje da će u bliskoj budućnosti biti moguće promeniti boju vašeg automobila prema vašim željama i za tren prstiju.

Tehnologija izvedena iz digitalnih knjiga
Tehnologija koja stoji iza ove promene boje sadrži poseban film sličan ekranu e-knjige koji uključuje milione mikrokapsula koje sadrže bele pigmente i crne pigmente. Ovi pigmenti, kada ih ukrsti električni napon koji osciluje između 12 i 18 volti, mogu izazvati pojavu različitih boja.

Ovaj film je tanak, lagan i fleksibilan, laserski rezan i veoma efikasan, jer primenjena elektroforetska tehnologija zahteva energiju samo u fazi promene boje. Boje koje prikazuje prototip su crna, bela i siva, sa progresivnim animacijama, ali menadžer projekta, Stela Klark, precizira da bi uskoro mogle biti dostupne i druge boje.

Tehnologija koja nije dostupna još deset godina?
Stela Klark priznaje, međutim, da će biti potrebno još najmanje deset godina pre nego što se ovaj sistem promene boje može koristiti na serijskom vozilu.

Među ostalim mogućim upotrebama, dizajneri su zamislili i širenje poruka o stanju automobila, kao što je nivo napunjenosti prema boji, ili čak promena boje prema vremenu, sa belom za sunčane dane i crnom za kišne dane.

U video snimku ispod, koji je na Tviteru objavio nalog „Out of Spec Studios“, možete videti kako nemački električni SUV u trenutku može da pređe iz bele u sivu, pa čak i da napravi dinamičan prelaz između dve boje kao da bio je to ogroman mobilni ekran.

U njegovom autu kao u bioskopu?
Drugi novitet koji je BMV predstavio na CES-u u Las Vegasu je “Theatre Screen”, 31-inčni maksi ekran sa bioskopskim zvukom za putnike pozadi. Ovaj veliki ekran postavljen u nivou gornjeg dela obloge, između dva putnika, ima koristi od rezolucije do 8K i 5G povezivanja. Bovers & Vilkins 4D zvučni sistem od 1500 vati sa 30 zvučnika pruža oštru, jasnu akustiku.

Za sadržaj, nemački proizvođač je odabrao Amazon Fire TV i 4K video, uključujući striming, muziku i gledanje preuzetih programa: u budućnosti bi trebalo da bude moguće koristiti ga i tokom vožnje. Moguće je buduće proširenje na druge video streaming servise, dok je HDMI veza već prisutna.

Na levoj i desnoj ivici ekrana nalaze se dodirna polja za glavne kontrole kojima mogu da upravljaju svi putnici. Potonji takođe imaju dva daljinska upravljača nalik pametnom telefonu postavljena u panele vrata.

Cena “Theatre Screen” još nije objavljena, ali će to nesumnjivo biti opcija koja će biti predstavljena istovremeno sa novom generacijom BMV-a serije 7 koja je zakazana za ovu godinu. Ovaj ekran bi takođe mogao biti prisutan na restilizovanom Ks7 i budućem KSM .

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close