Automobili

Zaboravljene studije: Hiundai HCD6 (2001)

Da li je ovaj automobil mogao biti opasan za Mazdu MKS-5?
Šta nedostaje Hiundai programu do danas? Tačno, otvoren automobil. Ali takva ideja je postojala davno: u februaru 2001. godine, pre dve decenije, korejski gigant je pomoću autosalona u Čikagu predstavio zanimljiv prototip dvosednog roadstera, takozvani Hiundai HCD6 Concept, koji je kasnije objavljen u Evropi prikazan je na salonu automobila u Ženevi.

Sama marka definisala je ovaj prototip dizajniran u Kaliforniji kao „pristupačan egzotičan“, a odgovorni su rekli da je koncept pregled onoga što će se pojaviti u brendu u pogledu sportskih modela, mada nije trebalo da započnu sa proizvodnjom bio namenjen.

Zanimljive su paralele sa Mazdom MKS-5 , na koju podseća po svojoj ideji i formatu. I ovaj je stvoren u Kaliforniji i prvi put je predstavljen na autosalonu u Čikagu 1989. godine.

Ali da se vratimo na Hiundai HCD6: Karakterizirali su ga mnogi specifični detalji, kao što su naizgled plutajući prednji i zadnji branik od ugljeničnih vlakana, prizmatični farovi (slični današnjem Tucsonu), prozirni poklopac motora, 18-inčni alu felne sa pogonom probušene gume u dimenziji 245/45 R18 ili dvostruki centralni izduvni otvor, koji je visoko postavljen i okružen keramičkim poklopcem.

Boja izabrana za HCD6 nazvana Misteria kombinovala je teal boje sa tamnoljubičastom (boja se menja u zavisnosti od ugla gledanja), a napravljena je od eksperimentalnih pigmenata koje je isporučio DuPont.

Prema dizajneru Hiundaija Draganu Vukadinoviću, cela bočna strana vozila služila je kao otvor za vazduh za motor, zahvaljujući oblikovanom otvoru koji je kovitlani vazduh iz luka točkova hladio motor.

Kad smo već kod motora: iza putnika bio je 2,7-litarski atmosferski V6 motor, koji je potom korišćen u Hiundai Santa Fe-u (a kasnije i u Hiundai Coupe-u), mada u odgovarajuće izmenjenom obliku i u kombinaciji sa šestostepenim manuelni menjač. Specifična specifikacija performansi nikada nije data.

Unutrašnjost je bila prilično futuristična za to vreme, sa nekim presvlakama od kože i tkanine, metalnim detaljima i plastičnim trakama, kao i volanom sa jednim radiom, velikim centralnim analognim tahometrom ili plutajućom centralnom konzolom sa dva velika okretna dugmeta koja kontrolišu audio sistem (CD / MP3!) I klima uređaj su bili predviđeni.

Ako ste u poslednje dve decenije igrali naslove Gran Turismo, možda vam je poznat ovaj Hiundai HCD6 koncept kakav se pojavljivao u raznim video igrama iz japanske sage, poput Gran Turismo 4, 5 i 6.

Izvor.Detaljno.org

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close