Automobili

Nestalne isporuke, povlačenje Forda: Rivian u previranju

Američki brend se bori da ispuni porudžbine za svoj R1T, a njegov partner iz Forda prodao je 400 miliona dolara svojih akcija.

Predstavljen u formi koncepta u novembru 2018. na Salonu automobila u Los Anđelesu, električni pikap Rivian R1T , prvo vozilo koje je proizveo američki start-up, otvorio je knjigu narudžbina od septembra 2021.

Od tada su se nagomilale poteškoće za kompaniju sa sedištem u Plimutu (Mičigen), koja se bori da ispuni porudžbine svojih kupaca. Nedavno je kompanija odlučila da da prioritet porudžbinama za određene boje i enterijere kako bi obezbedila maksimum sklopljenih vozila, u zavisnosti od dostupnih komponenti.

Politika koja nije propustila da naježi prve kupce, koji su 2019. naručili vozilo sa „početnom“ bojom i opcijama enterijera i koje još čeka na isporuku.

Situacija koja jasno ilustruje težak period koji je proživela kompanija Rivian, koju su u početku podržavala dva giganta: Ford , koji se obavezao na svoj kapital u iznosu od 500 miliona dolara, i Amazon , čije učešće iznosi 700 miliona dolara.

Nedavno je Ford zadao još jedan udarac Rivijanu prodajom 400 miliona dolara svog vlasništva za nedelju dana. Brend sa plavim ovalom zaista je otkrio neto gubitak od 3,1 milijardu dolara zbog ulaganja u brend električnih vozila.

Povlačenje koje je dodatno oborilo cenu akcija. Dok se još uvek trgovalo po ceni od 172 dolara prošlog novembra, sada je prikazano na 26,5 dolara po jedinici.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Proveri
Close
Back to top button
Close
Close