Automobili

Cadillac Celestiq: Cadillac-ov novi električni vodeći brod

Predstavljamo Cadillac Celestic, ultra-luksuzni potpuno električni, ručno izrađeni vodeći brod. Ako ovaj novi model ne krene u proizvodnju do decembra 2023., Cadillac nam već pokazuje fotografije svog modela, dajući nam dodatne informacije.

S obzirom na nivo luksuza koji Celestic može ponuditi, potonji će se izrađivati ​​po narudžbi i svojim budućim kupcima ponuditi širok izbor prilagođavanja. Ako cijene kreću od više od 300.000 eura, možemo zamisliti da bi potonje trebalo značajno porasti ovisno o specifikacijama kupca.

Platforma budućnosti
Celestic je potpuno električan. Zasnovan je na platformi General Motors Ultium. To je modularna platforma koju je razvio GM i nudi baterije velikog kapaciteta. To će biti osnova za sljedeći Cadillac Lyric i GMC Hummer EV. Opremljen ovom platformom, Cadillac nam daje procjene o nivou performansi svog novog modela.

Celestic će razviti oko 600 KS i 868 Nm obrtnog momenta za ukupan domet od 483 kilometra sa punim punjenjem. Što se tiče performansi, Celestic bi trebao ubrzati od 0 do 100 km/h za 3,8 sekundi. Nije loše za vozilo koje bi na skali trebalo uveliko preći 2,5 tone.

Impresivna lista opreme
Za automobil koji se prodaje za više od 300.000 evra ima, i to je sasvim normalno, nesaglediv broj opreme. Prema Cadillac-u, vožnja u Celestic-u treba da bude opuštajuće iskustvo. Da bi to uradio, brend je odlučio da integriše suspenziju sa pet karika na prednjoj i zadnjoj strani, kao i prilagodljive vazdušne opruge i sistem Magnetic Ride Control 4.0 koji apsorbuje udarce.

Celestic takođe ima upravljanje na zadnjim točkovima koji se može okrenuti do 3,5 stepeni, aktivnu kontrolu prevrtanja, aktivni zadnji spojler i napredni pogon na sve točkove.

Ima opcione 23-inčne kovane aluminijumske felne sa Michelin Pilot Sport EV gumama kao standardnom opremom . Gume dizajnirane posebno za Cadillac, šara gazećeg sloja, tehnologija samozatvaranja i umetci od pjene rezultiraju tihim pneumatikom za bolju izolaciju buke.

Celestic ima Ultra Cruise sistem pomoći vozaču. Limuzina također može parkirati na daljinu, čak i ako je vozač izvan vozila.

Futuristički dizajn
Celestic preuzima mnogo dizajnerskih elemenata iz istoimenog koncepta. Duga hauba, kosi krov, odsustvo kvaka na vratima i impozantan prednji kraj.

Unutra je sve vrlo tehnološko. Automobil ima ukupno ne manje od šest ekrana. Sprijeda se nalaze dva velika ekrana koja dijele isti prozor ukupne dimenzije od 55 inča na instrument tabli i 11-inčni ekran na središnjoj konzoli. Pozadi se nalaze dva multimedijalna ekrana od po 12,6 inča, kao i završni ekran od osam inča za podešavanje položaja sedišta, temperature i rada vrata.

Poslednji mali gedžet, prisustvo pametnog staklenog krova sa četiri kontrolisane zone gde svaka osoba može podesiti nijansu dela krova od 20% do 1%.

Kao što ste već shvatili, ovaj Cadillac Celestic je koncentrat tehnologije u ultra-luksuznoj omotnici i futurističkom dizajnu. Ovaj model će se proizvoditi u Globalnom tehničkom centru General Motors u Warrenu, Michigan. Montažni tim će istovremeno raditi samo na šest vozila.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close