Automobili

Mercedes će se voziti u Nevadi i Kaliforniji

Autonomna vožnja trećeg nivoa stiže na američki Mercedes . Sistem Drive Pilot će debitovati krajem 2023. na maloj floti EKS-a u Kaliforniji i Nevadi pod nazivom „ Drive Pilot: First Class “.

Početkom 2024. Mercedes očekuje dalje isporuke kupcima koji kupe EKS i S-klasu sa sistemom Drive Pilot za model godine 2024.
Tako su Kalifornija i Nevada prve dve države koje su odobrile sistem i izdale sertifikat za korišćenje nivoa 3 autonomije vožnje na glavnim autoputevima, čime se vozačima daje mogućnost da skinu ruke sa volana u određenim fazama vožnje.

Kako to funkcioniše
Sa Drive Pilotom, Mercedes je potpuno autonoman do 65 km/h na odgovarajućim deonicama autoputa, čak i u gustom saobraćaju.

Jednom aktiviran, sistem prati brzinu i razdaljinu, vodeći vozilo unutar svoje trake. Tokom „automatizovanog“ putovanja moguće je aktivirati neke aplikacije na centralnom displeju koje bi inače bile blokirane tokom vožnje. Na primer, dok se Mercedes vozi sam, možete gledati filmove i drugi striming sadržaj.

Drive Pilotom upravljaju senzori po celom obodu karoserije, LiDAR, kamera na zadnjem staklu i mikrofoni za otkrivanje hitnih vozila, kao i senzor vlažnosti puta u prostoru za točkove.

Precizno do centimetra
Tačan položaj Mercedesovog vozila opremljenog Drive Pilotom se određuje zahvaljujući visokopreciznom sistemu pozicioniranja. Toliko je precizan da može odrediti položaj vozila u radijusu od nekoliko centimetara. Pored anonimnih podataka koje prikupljaju LiDAR senzori , kamere, radari i ultrazvuk, HD digitalna mapa pruža trodimenzionalnu sliku puta i okoline.

Ova mapa uključuje informacije o geometriji puta, karakteristikama rute, putnim znakovima i određenim saobraćajnim događajima (na primer, nesreće, radovi na putu ili građevinske zone). Informacije o mapi se čuvaju u pozadinskim centrima podataka i stalno se ažuriraju.

Svako vozilo takođe skladišti kopiju ove informacije o mapi u vozilu, stalno je upoređuje sa pozadinskim podacima i ažurira lokalni skup podataka po potrebi.

Kao što je pomenuto, Drive Pilot će biti instaliran na odabranim modelima EKS i S-Klase i može se aktivirati preko Mercedes me connect prodavnice u Sjedinjenim Državama počevši od 2.500 dolara (približno 2.200 evra).

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close