Automobili

Vlada razmatra postavljanje “provere goriva”

Jeste li nedavno punili gorivo na stanici? Sigurno ste primetili naglo povećanje cena goriva poslednjih nedelja , bilo za dizel ili bezolovni. Fenomen koji, suprotno onome što bi se moglo pomisliti, nije posljedica povećanja poreza, niti porasta sirove nafte .

Razlog za ovaj nagli skok cena može se pronaći u Roterdamu, na tržištu za „Platts“, rafinisano ulje koje se koristi u zapadnoj Evropi. Ovo transformisano ulje ima posebnu ocenu, odvojeno od sirove nafte i, kao što biste mogli očekivati, trenutno gori čak i više od sirovine .

Problem, u isto vrijeme, cijena plina i električne energije u Francuskoj značajno raste , zabrinjavajući mnoga domaćinstva s približavanjem zime. Ako je vlada već pokušala da reši problem zamrzavanjem određenih povećanja i ponudom „energetskih provera“, još nije odlučila o pomoći koja se odnosi na skokove cena na pumpi .

Uređaj “već viđen”?
Da bi se nosila sa povećanjem cena, ubrzo nakon smanjenja poreza koje su zahtevali određeni distributeri, poput E.Leclerca ili Super U, izvršna vlast bi radila na „proveri goriva“, po istom modelu kao i „proveri energije“. “ . Ovaj uređaj nije ništa novo jer već postoji posebno u Castresu, Tarnu, od 2018. godine, ili u Hauts-de-Franceu od 2016. godine, a u Bourgogne-Franche-Comteu od 2019.

Očigledno, ova „provera goriva“ neće biti za svakoga i podleže nekoliko kriterijuma , sasvim sigurno sličnim onima gore navedenih zajednica. Na primer, u Bourgogne-Franche-Comte-u pomoć je 30 evra mesečno, od kojih 50% plaća poslodavac. Postoje uslovi prihoda, u ovom slučaju prihod ne sme biti veći od dvostrukog iznosa minimalne zarade. Pozivaju se i na druge kriterijume, poput činjenice da na primer ne postoje alternative za javni prevoz i da je minimalna udaljenost koju treba preći 30 kilometara.

Nema planiranog smanjenja poreza
Na mikrofon naših kolega iz Europe 1 , Bruno Le Maire, ministar ekonomije, rekao je da će “pomoć koja se trenutno razmatra biti rezervisana za domaćinstva kojima je najpotrebnija” , dodajući da ostaje “posla koji treba obaviti” ” . Zaista, primena pomoći na lokalnom nivou, pa čak i na nivou odeljenja, izgleda mnogo „jednostavnije“ od primene na nacionalnom nivou. Međutim, čini se da je vlada odlučna da ne bude preplavljena novim talasom protesta kao 2019. sa Žutim prslucima .

I potpuni pad poreza? Ministar ekonomije je uverio da mogućnost smanjenja poreza predstavlja nekoliko problema. “Pre svega, to je nepravedno. Neko ko ima veliki 4k4 dobio bi istu pomoć od države kao negovatelj koji je dužan da vozi svoj Clio da putuje putevima da obavlja svoj posao”, rekao je Bruno. Gradonačelnik. “Onda je to subvencija za fosilna goriva, dakle upravo ono čega se želimo riješiti. Zato ova opcija smanjenja poreza nije ekonomski razumna niti ekološki razumna” , zaključio je on.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close