Automobili

Punjenje za 5 minuta postaje stvarnost, Desten testira 900 kV

Desten, hongkonška kompanija iz Kine, osnovana 2015. godine, naporno radi na olakšavanju punjenja električnih automobila. A posebno da to ubrzamo. I ako zaista vreme punjenja ostaje kočnica za mnoge korisnike, pored autonomije , moglo bi upravo ovo drugo da popravi time što je mnogo brže.

Tačno Desten je upravo najavio važne vesti zadirkujući svoju tehnologiju baterijskih ćelija, obećavši ultra brzo punjenje za manje od 5 minuta. Konkretno, kompanija tvrdi da se njene baterije mogu napuniti od 0% do 80% za 4 minute i 40 sekundi!

Prototip akumulatorske baterije i električnog vozila spreman je za punjenje do 900 kV, otprilike tri puta više od maksimalne vrednosti trenutno dostupnih automobila (270 kV za Porsche Taican).

Desten ne objašnjava detalje (hemiju) svoje tehnologije, ali se očekuje da će se baterije koristiti u sledećem Piech GT -u , za koji se kaže da ima bateriju od 75 kVh i stoga mogućnost punjenja za 5 minuta. Autonomija ovog automobila biće 500 km u VLTP -u, što bi odgovaralo 150 Vh / km.

Da bi postigla ove vrednosti, kompanija je radila i na materijalima koji se koriste za bateriju i na strukturi ćelija, usvajajući nove hemijske sastave i razvijajući posebne proizvodne linije. Kao rezultat toga, Desten baterije održavaju visoku toplotnu stabilnost i izuzetno su otporne na pregrevanje, omogućavajući im da izdrže mnogo snažnije punjenje.

Kompanija je dobila sertifikat od spoljnih tela da baterija, čak i pod stresom, nikada ne prelazi spoljnu temperaturu za više od 15 stepeni Celzijusa. Time je stekao, na primer, UN 38.3 bezbednosni sertifikat. Ne treba čak ni sistem za tečno hlađenje, što je povoljno u smislu cene i težine.

Još jedna prednost ovih baterija, i ne najmanje važna: bile bi izuzetno efikasne za regenerativno kočenje. Osim toga, budući da se vrlo brzo pune, stoga se mogu smanjiti po veličini kako bi pružile performanse ekvivalentne performansama konvencionalnih baterija.

Osim što može da primi ogromnu količinu energije u kratkom vremenu, Desten objašnjava da bi njegova nova baterija trebalo da izdrži 3.000 ciklusa i tako postigne ukupan domet od oko 1,5 miliona kilometara. Shvatite ovo da baterija može preći udaljenost od oko 500 km sa punim opterećenjem elektrona.

Za kompaniju Desten, razvoj ove tehnologije, sa tako visokim standardima punjenja, takođe će smanjiti broj punionica u velikim gradovima i zadovoljiti potrebe sve većeg broja elektrificiranih automobila u prometu.

Neke ključne figure:
Brzina punjenja : 900 kV
Vreme punjenja (0% -80%) : 4’40 “
Autonomija : 500 km
Životni ciklusi : 3000
Ukupna kilometraža : 1,5 miliona km

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close