Automobili

Esej Cupra Born (2021) – Rođen da budeš živ?

Moramo li vam još predstaviti brend Cupra? Prvi put predstavljena na Seat -u kao sportska etiketa, Cupra se emancipovala 2018. godine i sama je postala brend . Do dolaska veoma uspešnog Formentora , Cupra je bio zadovoljan što je ponovo izveo dobar deo Seat vozila, kao što je to uvek slučaj sa Leon -om i Atecom.

Ako Born nije prisutan u Seat katalogu, ipak se radi o vozilu koje mu je prvo bilo namenjeno, budući da je ovaj model predstavljen u obliku konceptnog automobila na sajmu automobila u Ženevi 2018. godine pod imenom “El Born” , u odnosu na okrug Barselona. Član grupe Volksvagen, iberijska firma koristi banku organa njemačke grupe da pokupi neke elemente, čak i većinu njenih elemenata, budući da se radi o tehničkom rođaku Volksvagen ID.3 , ali koji bi trebao biti malo dinamičniji .

Dole strogost
Cupra Born je prilično „ne baš kompaktan“ kompakt, sa dužinom od 4,32 metra ili 6 centimetara više od Volksvagen ID.3. U širini, Cupra najavljuje 1,81 metar, visinu od 1,54 metra i međuosovinsko rastojanje od 2,77 metara ili, do nekoliko milimetara, iste dimenzije kao ID.3. Born ima veće točkove od svog nemačkog rođaka, gume mogu doseći širinu od 235 milimetara, a veličine felni mogu oscilirati od 18 do 20 inča.

Čak i ako deli istu platformu kao ID.3, Cupra Born se predstavlja u potpuno drugačijem aspektu, sa izrazito dinamičnijim linijama . Njegova šasija je takođe spuštena za 10 milimetara napred i 15 milimetara pozadi, ali motori se ne menjaju sa 150 i 204 konjske snage ispod haube, dok se rađa nova verzija VZ sa 231 konjskim snagama. „Novo“, ovo možda nije najprikladniji izraz jer se zasniva na motoru od 204 konjske snage sa dodatkom e-boosta koji omogućava da se popne na 231 konjskih snaga oko 30 sekundi i ispod. Rezerva baterije još uvek dobro napunjena elektroni.

Bolje predstavljen nego Volksvagen ID.3
Iznutra, da nas unutrašnjost Volksvagen ID.3 nije privukla više od toga, ona od Borna izgleda tako i to nije baš dobra vest. Međutim, pomnijim pregledom, nadzorna ploča je malo bolje organizirana, bolje završena i ergonomskija, dok je estetski ugodnija . Materijali su sjajniji, neki su iz recikliranja, dok drugi elementi naglašavaju sportsku stranu automobila.

Nalazimo mali ekran od 5,3 inča ispod očiju vozača i veći 12-inčni centralni ekran osetljiv na dodir za kontrolu čitavog infotainment sistema. U sredini centralne konzole, Cupra nije izabrala da ostavi prazan prostor poput ID.3, već da integriše mnogo praktičniji prostor za skladištenje.

12-inčni ekran osetljiv na dodir, kompatibilan sa Apple CarPlai-om i Android Auto-om, nema koristi od visokog kvaliteta grafike, ali meniji su prilično prijatni, iako prilično loše raspoređeni. Vrlo brzo se gubimo sa mnoštvom podmenija za upravljanje različitim funkcijama, počevši od ventilacije, gde će tradicionalna dugmad uvek biti praktičnija.

Cupra Born je veći od ID.3, ali daje manje osećaja za prostor. Međutim, Bornu ne nedostaje volumena , sa prostranošću dostojnom gornjeg segmenta i prilično udobnim zadnjim sedištem. Što se tiče prostora za prtljažnik, Cupra Born radi potpuno isto kao i ID.3 sa 385 litara prtljažnika i do 1267 litara sa preklopljenim zadnjim sedištem.

Tri baterije i tri motora
U vreme pisanja ovog članka, Cupra Born je dostupan samo sa motorom od 204 konjske snage i baterijom od 58 kVh. Doći će i druge verzije koje će slediti isti obrazac kao i ID.3, sa modelom od 150 KS sa baterijom od 45 kVh za početni nivo i verzijom od 231 KS sa baterijom od 77 kVh koja će stići 2022. godine.

Što se tiče autonomije, verzija sa malom baterijom tvrdi 340 kilometara , 420 kilometara za bateriju od 58 kVh i 540 kilometara za bateriju od 77 kVh. Baterije kompatibilne sa brzim punjačima (125 kV) mogu oporaviti 100 kilometara u 7 minuta, a 35 minuta je dovoljno da se povrati 80%. Verzija sa baterijom od 77 kVh uskoro će moći da iskoristi maksimalnu snagu punjenja od 170 kV.

Zaista dinamičniji?
Kao što se često dešava tokom ovih testova „u pokretu“, jedva imamo vremena da ispraznimo bateriju, a da je ne napunimo, što automobile već moramo vratiti. Zbog toga je teško identifikovati stvarne precizne podatke o potrošnji, pogotovo jer je naša testna ruta uključivala mnoge krivudave i brdovite puteve za testiranje dinamičkih kvaliteta našeg modela.

Uspeli smo da preuzmemo verziju sa 204 konjskih snaga i 310 Nm elektromotora postavljenih na zadnjoj osovini. Španski proizvođač osigurava da prenos snage na zadnju osovinu i raspodela težine od 50 do 50 promovišu sportski temperament modela, bez obzira na verziju.

Sa baterijom od 58 kVh, domet prikazan na komandnoj tabli je oko 320 kilometara, daleko od 420 najavljenih u okviru VLTP ciklusa. Ono što nam je kontrolna tabla ukazala generalno je u skladu sa zabeleženom potrošnjom, odnosno oko 19 kVh / 100 kilometara na našoj testnoj ruti nije baš pogodno za ekološku vožnju. Bivši pažljiviji i nežniji sa akceleratorom, sigurno smo mogli uštedeti nekoliko elektrona.

Naš test počinje u Barseloni i, kao i obično sa električnim automobilima, pravi je užitak u gradu, sa značajnom uglađenošću upotrebe i prilično pristojnom udobnošću za automobil sa 20-inčnim felnama i bez pilotiranja. Ova druga funkcija biće dostupna od sledeće godine.

Jedina loša strana u gradu, to je “B” način rada koji bi trebao naglasiti oporavak energije odsutnom pretplatniku. Ako režim “D” favorizuje režim “slobodnog hoda”, režim “B” bi trebalo da pojača kočnicu motora. Kada drugi proizvođači preferiraju vožnju sa jednom papučicom, Cupra Born zahteva od svog vozača da stalno pritiska kočnicu , sa nedostatkom napada na startu trke, što je više, primoravajući se da predvidi minimum.

Jednom kada je grad iza nas, vreme je da vidimo da li je Born zaista dinamičniji od ID.3, pogotovo pošto se čita tehnički list, to se očigledno ne primećuje, sa 0 do 100 km / h sličnim u svim pogledima i Najavljeno 7,3 sekunde . U stvari, Cupra Born je dinamičniji automobil od ID.3 , a da nije ni pravi sportski automobil .

Inženjerski rad oko upravljanja i vešanja se oseća, uz nešto bolje kontrolisano prianjanje od ID.3, informativniji smer, iako još uvek prilično spor, i precizniju prednju osovinu. Nešto šire gume omogućavaju veću stabilnost pri skretanju, čak i ako će, na blago uskim krivinama, ESP nastojati da se aktivira prerano, bez kastracije. Drugim rečima, dinamička strana je mnogo prisutnija, ali izgleda da se zavarava sa samo nekoliko jeftinih elektronskih podešavanja kako bi napravila razliku za volanom .

Po kojoj ceni?
Narudžbe za Cupra Born biće otvorene od 2. novembra 2021. godine, ali će, kao što je gore navedeno, biti dostupna samo verzija od 204 konjske snage sa baterijom od 58 kVh. Cene počinju od 40.250 evra , isključujući ekološki bonus od 6.000 evra (5.000 evra od 1erJanuara 2022). Dolaskom verzije od 150 konjskih snaga i male baterije, ulaznica bi trebalo da bude oko 35.000 evra, isključujući bonuse.

Među konkurentima, još se ne bori, čak i ako će Renault Megane E-Tech dostupan u prvom kvartalu 2022. svakako reći svoje. Na ovim nivoima cena, kako ne spomenuti Tesla Model 3 koji, doduše, ne mora nužno biti u istom segmentu, ali se pojavljuje po gotovo sličnim cenama, a nudi performanse, autonomiju i opremu koja jasno povlači Cupra Borna i njenog nemačkog rođaka druga divizija.

Cupra Born počinje nešto iznad Volksvagen ID.3, u proseku oko 500 evra za snagu, bateriju i ekvivalentnu opremu. Cupra Born i Volksvagen ID.3 proizvode se u istoj fabrici u Zvickauu u Nemačkoj.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close