Automobili

Uskoro ekološki “besplatni prolaz” za Lamborghini i Ferrari?

Kao što možda znate, Italijani su posebno ponosni na svoju automobilsku industriju, i to sa dobrim razlogom. Sa Ferrarijem i Lamborghinijem u svojim redovima, ima se šta pokazati. Čini se da su čak i na najvišim nivoima italijanske vlade neki zabrinuti za budućnost ove dvojice istorijskih graditelja.

A među njima, koliko god izgledalo iznenađujuće, postoji i italijanski ministar ekologije , Roberto Cingolani, ali i sam u saglasnosti sa Evropom u vezi sa merama zabrane termičkog motora. Upamtite da je Evropa na putu da zabrani prodaju vozila sa termalnim motorom (uključujući hibrid i hibridni plug-in hibrid) od 2035. godine. A to zapravo ne posluje sa prestižnim i sportskim markama, poput Ferrarija i Lamborghinija, koji su svoj uspeh delimično izgradili oko svojih sjajnih toplotnih mašina .

Dva italijanska proizvođača već su započela tranziciju sa elektrificiranim modelima koji će uskoro stići. Ali ovi proizvođači sa relativno malim količinama i velikom inercijom dolazak 2035. vide kao sekiru, sa radikalnom promenom filozofije. Previše radikalno čak i za neke.

Ali, kao što je gore navedeno, izgleda da italijanski ministar ekologije Roberto Cingolani želi da pritekne u pomoć Ferrari i Lamborghiniju, tražeći od Evropske komisije izuzeća za proizvođače u nišama . Ako bi se odobrila takva privilegija, Ferrari i Lamborghini nesumnjivo ne bi bili jedini marki u pitanju.

Ipak, čini se da Evropa nije sklona dodeljivanju bilo kakvih privilegija, pogotovo jer će se zakonodavac morati osloniti na ograničenje količine da bi imao koristi od ovih izuzetaka. Osim toga, možemo li zaista govoriti o malim brendovima za Lamborghini i Ferrari? Firma Taurus prodala je nešto manje od 7.500 jedinica širom sveta prošle godine, dok je firma Prancing Horse prodala nešto više od 9.000 primeraka u istom periodu.

Međutim, budimo iskreni, čini se i da italijanski ministar ekologije ima neke obaveze prema jednom od brendova pomenutih u ovom članku, u ovom slučaju Ferrari , gde je radio nekoliko godina. Bio je posebno tehnički direktor firme Maranello, a da ne spominjemo da je takođe bio i neizvršni član upravnog odbora brenda neposredno pre stupanja na dužnost u italijanskoj vladi.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close