Automobili

Kspeng P5 cilja Evropu po konkurentnim cenama

Kina se već duže vreme u velikoj meri oslanja na razvoj električnih automobila. Teško da je neki od njegovih modela stigao u Evropu, ali to bi se trebalo promeniti u bliskoj budućnosti.

Za Stari kontinent to bi mogao (takođe) biti Kspeng P5, trezvena limuzina, bogata tehnološkom opremom i potencijalno vrlo konkurentnom cenom, koja obećava performanse na vrhuncu evropskih rivala. Da li će zaista biti tako?

Aerodinamički i super povezani
Kspeng P5 je limuzina od 4,80 metara sa velikodušnim međuosovinskim razmakom od 2,77 metara. Oblici su vrlo moderni, ali bez pretjeranog ogorčenja nekih električnih modela. Uprkos konvencionalnijem dizajnu, niski aerodinamički koeficijent sa CKS od 0,223 je osnova dometa deklarisanog prema NEDC ciklusu između 460 i 600 km.

Ono što još više iznenađuje je unutrašnjost, jasno inspirisana Teslom i veoma tehnološka. Instrumenti od 12,3 inča okruženi su vertikalnim centralnim ekranom od 15,6 inča sa sopstvenim operativnim sistemom. Ksmart OS 3.0 sistem vam omogućava da kontrolišete sistem pomoću glasovnih komandi i transformišete kabinu u bioskop projektovanjem slika na ekran koji se montira na krov.

Ne nedostaje ni autonomna vožnja, sa 12 ultrazvučnih senzora, 13 HD kamera i 5 radara.

Spremni za Evropu?
U stvari, Kspeng je već stigao u Evropu. Sportska limuzina P7, predstavljena 2019. godine, u prodaji je na norveškom tržištu, jedna od najosetljivijih kada su u pitanju električni automobili.

Međutim, kineski proizvođač razmišlja o tome da nam ponudi P5, ali je priznao da bi model trebalo malo revidirati u smislu funkcionalnosti i stila kako bi bio u skladu sa evropskim propisima i ukusom kupaca. Autonomna vožnja možda neće biti dostupna odmah, jer će Kspeng morati da prilagodi softver koristeći mape iz različitih zemalja.

S obzirom na opremu, ipak bi se zaista isplatilo. U Kini će prve isporuke početi krajem oktobra i cene će biti između 24.500 i 34.800 dolara (između 20.800 i 29.500 evra po sadašnjem kursu). Ako bi, uzimajući u obzir transportne troškove i poreze, početna cena u našoj zemlji ostala oko 30.000 evra, i ako bi se ispunila obećanja o kvalitetu, ovaj model bi zaista mogao da isklesa zanimljivo mesto i na Starom kontinentu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close