Automobili

Unimog, još svestraniji zahvaljujući novim kontrolama

Možda izgleda neobično da je Mercedes-Benz Special Trucks , odeljenje za specijalna vozila kompanije Daimler Truck, odlučio da predstavi najnovije tehničko ažuriranje Unimoga na sajmu posvećenom poljoprivrednim mašinama kao što je Agritechnica (Hanover, 12-18. novembar 2023.), ali umesto toga to je samo dodatna potvrda koliko je ova porodica modela svestrana i cenjena u svim oblastima primene.

Od komunalnih usluga do održavanja zelenila, koje su manje-više direktno povezane sa poljoprivrednom delatnošću, do transporta cisterni na zaista teškim terenima, Unimog je zaista dragocena karta i za stočarske i poljoprivredno-prehrambene kompanije. A implementacije koje kompanija najavljuje za svoju izložbu na nemačkom sajmu doprinose upravo poboljšanju ergonomije u preciznim operacijama.

Nosač alata 2.0
Nove karakteristike operativnog sistema UNI-TOUCH su usmerene na Unimog u konfiguraciji nosača alata i fokusiraju se na potpuno revidiranu centralnu konzolu , ekran osetljiv na dodir i fleksibilnije pozicioniranje džojstika. Biće standardno ugrađen u svaki Unimog serije modela nosača priključka U 219 – U 535 od drugog kvartala 2024.

Centralna konzola ima tanji dizajn i može se pomerati u stranu, napred i nazad, ima smanjen broj kontrolnih elemenata radi uštede prostora, povećanja intuitivnosti i ubrzavanja operacija i stoga vam omogućava da prilagodite funkcije povezane sa dugmadima za brzi pristup one najčešće korišćene.

Novi ekran osetljiv na dodir dijagonale 10,5 inča (26 cm) omogućava praktičnije programiranje operativnih procedura i znači da se složene operacije koje se sastoje od više faza mogu pokrenuti aktiviranjem jednog dugmeta. Da bi se olakšao pogled spolja, ekran se može rotirati i podesiti ugao.

Multifunkcionalni džojstik takođe ima slobodno dodeljene kontrolne elemente koji se mogu koristiti za aktiviranje programiranih sekvenci. Karakteristika nove UNI-Touch kontrole je da se džojstik može montirati direktno na desni preklopni naslon za ruke i samim tim bliže sedištu vozača.

Štaviše, džojstik je povezan sa sedištem sa jastukom i prati njegovo kretanje. Na zahtev se može montirati i na desni naslon za ruke suvozačevog sedišta.U prisustvu VarioPilot dual-mode upravljanja , ako alatom upravlja suvozač ili sa suvozačevog sedišta, operacija se može izvršiti obično desnom rukom.

DŽojstik je kapacitivan , stoga je osetljiv na dodir i izvršava uputstva samo kada ga kontroliše ljudska ruka. Konačno, tu je i novo dugme start/stop, koje zamenjuje tradicionalni ključ za držač alata i paljenje, kao i nove kontrolne table na vratima na strani vozača i suvozača.

Druge vesti
Na štandu D38 u hali 6 proizvođač će predstaviti i još dva vozila za poljoprivrednu i šumarstvo : moćni Unimog U 535 od 354 KS odobren kao traktor i Unimog U 530 sa novorazvijenim hidropneumatskim ogibljenjem na zadnjoj osovini, koji obezbeđuje stabilnost u vožnji i pri radu sa teškim teretima jer olakšava pričvršćivanje i odvajanje alata. Na terenu Unimog može da obavlja normalne poslove farmera sa odgovarajućim alatima.

Unimog može da ubrza do 89 km/h. Sa EasiDrive sinergičnim sistemom vuče moguće je brzo preći sa ručnog menjača na hidrostatički menjač za nesmetanu vožnju do 50 km/h . U radnom režimu, EasiDrive vam omogućava da neprekidno podešavate radnu brzinu bez obzira na brzinu motora i održavate je pomoću funkcije kontrole brzine.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close