Automobili

Biogoriva, zašto se kompanijama isplati da postanu proizvođači

U poslednje vreme sve se više govori o investicijama koje proizvođači automobila ulažu u obezbeđivanje odgovarajućeg snabdevanja čistom energijom koja im garantuje da ostvare svoje kratkoročne i srednjoročne ciljeve dekarbonizacije.

Uglavnom to uključuje podizanje velikih solarnih sistema u kompleksima u kojima su smeštene njihove fabrike, centrale, logistička čvorišta i sve aktivnosti, postižući dvostruke ciljeve energetske nezavisnosti i kontrole troškova. Ali isti princip važi i za druge izvore, kao što su biogoriva i e-goriva, koja su takođe privlačna velikim prevoznicima.

Ne samo električni
U stvari, u planovima za smanjenje emisije CO2 ne govorimo samo o električnoj energiji. Takođe zato što rešenja koja su trenutno dostupna ne idu dalje od kratkog i srednjeg dometa, a još uvek nije zamislivo da se čitave flote onih koji upravljaju dužim i složenijim rutama konvertuju na baterije ili vodonik.

Iz ove perspektive, goriva dobijena iz obnovljivih procesa i izvora su umesto toga dobar odgovor, jer obezbeđuju ravnotežu koja je neutralna, odnosno kompenzovana „na poreklu“ emisija, zahvaljujući biljnom poreklu sirovine i apsorbovanom CO2. u životnom ciklusu.

Međutim , trka za obezbeđivanjem zaliha ovih „zelenih“ goriva postepeno se transformiše i ovde u trku da se postane proizvođač ili bar da se uđe u posao.

Postati producenti
Nedavno je DHL-ov odsek za lanac snabdevanja , onaj koji se bavi lancem snabdevanja, najavio veliku investiciju od 80 miliona evra u proizvodni pogon Stream BioEnergi u Korku, u Irskoj, koji proizvodi biometan preradom oko 90.000 tona industrijskih proizvoda. i otpadne hrane potrošača godišnje.

Sporazum ima projekciju od 10 godina i trebalo bi da obezbedi logističkom gigantu namensku proizvodnju koja garantuje uštedu CO2 od 15.000 tona godišnje uz doprinos smanjenju emisija u sektoru logistike u Irskoj od 23% zahvaljujući upotrebi kamiona na biometan . Dok se čeka da proizvodnja bude u potpunosti operativna, DHL će takođe subvencionisati biometan iz drugih izvora.

To nije jedini primer: pomeranjem pažnje na sintetička goriva , proizvedena počev od vodonika i zauzvrat „zelene“ energije, dobro su poznate inicijative Poršea , koji je finansirao pilot fabriku u Čileu za proizvodnju i gorivo prvobitno namenjeno za konkurentsku delatnost, ali i dobavljače komponenti i tehnologije kao što su Bosch i Siemens .

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close