Automobili

TotalEnergies podiže letnji popust na gorivo za 2 centa

TotalEnergies je u četvrtak najavio da će povećati svoj letnji popust za dva centa, na 12 centi po litru goriva, koji će primenjivati na svojih stotinu autoputeva benzinskih stanica u kontinentalnoj Francuskoj.

Dok vlada pojačava pritisak na privatne kompanije da učestvuju u borbi protiv inflacije, CMA CGM, jedan od svetskih lidera u pomorskom saobraćaju, najavio je pad tarifa.

Mera koja će se odnositi samo na benzinske stanice koje se nalaze na autoputevima
Prema TotalEnergies-u, rabat odobren u četvrtak „trebalo bi da utiče na oko 17 miliona ljudi“ i biće pridodat ukupnom rabatu od 18 evrocenti po litru goriva koji finansira država . Namenjen je da „prati polaske na odmor u Francuskoj ovog leta“ i primenjuje se od petka 1 .erjula do 31. avgusta, precizira grupa u saopštenju za javnost.

Popust koji je obećao izvršni direktor kompanije TotalEnergies, ​​Patrick Pouianne, tokom generalnog sastanka grupe 25. maja, prvobitno je trebalo da bude „10 centima po litru u 123 TotalEnergies benzinske stanice koje se nalaze na autoputevima u Francuskoj“ .

Povećana na 12 centi po litru, ova mera će zameniti prethodno smanjenje od 10 centi po litru goriva koje je isteklo 15. maja. Pokrenut sredinom februara na nešto više od hiljadu TotalEnergies servisnih stanica koje se nalaze u ruralnim područjima, produžen je 1.eraprila na svih 2.200 servisnih stanica mreže.

Ova najava kompanije TotalEnergies dolazi u trenutku kada vlada insistira da velike kompanije koje ubiraju dodatni profit u inflatornom kontekstu povezanom sa ratom u Ukrajini, čak i ako nisu odgovorne za to, učestvuju u kolektivnim naporima da zaštite kupovnu moć francuski .

„Zatražili smo od brojnih velikih kompanija da ulože napore, koje danas imaju koristi od ovog inflacionog vrhunca“ , podsetio je u četvrtak na konferenciji za novinare ministar ekonomije i finansija Bruno Le Mer, koji je na ovu temu razgovarao sa nekoliko lidera. velikih kompanija o kojima je reč od početka nedelje. “Teret inflacije mora da se podeli između javnih vlasti i kompanija koje imaju koristi od povećanja. Država mnogo stavlja na sto, verujem da smo dostigli granice” , dodao je on.

Prema izvoru u Berciju, ako hipoteza o porezu na izuzetnu dobit nije preferencija vlade, ovaj trag nije u potpunosti isključen u slučaju da dotične kompanije oklevaju da preduzmu dodatne mere.

Ako je Bruno Le Maire pozdravio najavu TotalEnergies-a, rekavši da više voli „da ovaj novac ide u džepove francuskog naroda nego u džepove države“ kroz povećanje poreskih prihoda, on je upozorio da je „realnost doprinosa preduzeća“ bila bi predmet a posteriori evaluacije. „Napravićemo račune krajem godine, videćemo šta su velike kompanije stavile na sto da zaštite naše sunarodnike od inflacije “, rekao je on.

Kolektivni napor
Vlada, koja takođe pokušava da podstakne banke i osiguravajuća društva da učestvuju u kolektivnim naporima, takođe je dobila gest od CMA CGM, jedne od najvećih grupacija za pomorski transport na svetu.

Grupacija sa sedištem u Marseju, koju kontroliše porodica Saade, najavila je smanjenje vozarina za 500 evra po kontejneru „za sav uvoz od svojih glavnih maloprodajnih kupaca u Francuskoj“ , kao i za „sve uvoze u inostranstvo“ .

„CMA CGM nastavlja svoju posvećenost direktnoj podršci francuskim domaćinstvima nakon zamrzavanja vozarina i posebnih mera za mala i srednja preduzeća“, navodi grupa u saopštenju za javnost. (sa Rojtersom)

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close