Automobili

Saab sa solarnim ćelijama koji je ostao koncept

U 1980-ima Šveđani su EV-1 vidjeli kao budućnost automobila. Koncept koji je stvorio Saab i prvi put predstavljen na sajmu automobila u Los Angelesu 1985. prilično je revolucionaran za svoje vrijeme.

Eksperimentalno vozilo br. 1 zanimljiv je sportski automobil 2+2 opremljen futurističkim linijama (na temelju 900 Turbo 16V) i vrhunskim tehnologijama, od kojih će neke također pronaći svoj put u serijske modele sljedećih godina, omogućujući Saab će se izdvojiti od konkurencije pred kraj tisućljeća.

Učinkovitost i sigurnost u prvom planu
Koncept je nastao u samo šest mjeseci kao pravi laboratorij na kotačima. Zapravo, na prototipu se testiraju komponente i sustavi koji će se kasnije usvojiti za tradicionalne modele. Dakako, Saabi kasnijih godina nisu imali golemu staklenu površinu sa 66 solarnih ćelija, koje napajaju cijeli električni sustav automobila.

Najbolji videi:

PRESKOČITI

Na vratima se nalaze zaštite od sudara od stakloplastike i karbonskih vlakana, dok su stakla toplinski reflektirajuća.

Sjedala (opremljena funkcijom grijanja i električno podesivim naslonom) dolaze iz Chevrolet Corvette, dok je digitalna ploča s instrumentima pod nadimkom “Night Panel” dizajnirana da prikazuje glavne informacije o vožnji, rješenje koje bi naslijedilo iz 9000.

Sportašica budućnosti
Saab pokreće 2.0 4-cilindrični turbo motor od 285 KS, koji omogućuje izrazito sportske performanse za to vrijeme, s ubrzanjem od 0 do 100 km/h od 6,9 sekundi i najvećom brzinom od 270 km/h. Čisto da vam dam predodžbu, Porsche 911 Carrera 3.2 tih godina ima motor od 231 KS i najveću brzinu od 254 km/h.

EV-1 nije prošao nezapaženo ni u Hollywoodu. Zapravo, ovaj neobični švedski sportski automobil može se jasno vidjeti u pozadini scene iz filma Povratak u budućnost – II. dio.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close