Automobili

Porsche Taican 4S Cross Turismo Test Drive – Avanturista 2.0

Da li zaista možemo da se trpamo sa vrhunskim i sportskim karavanom?
Pre puštanja u rad, Porsche Taican i Taican Cross Tursimo izazvali su mnoga očekivanja, posebno sa perspektivnim konceptnim automobilima kao što je bio slučaj sa Mission E Cross Tursimo. Nakon što je utro put u svet lovačkih karavana kod Porschea, Panamera Sport Turismo je decu stekao Taican Cross Turismo, čak iako filozofija nije sasvim ista.

Kao što sufiks „Cross“ sugeriše, naš Taican ima vrline avanturista , dok Panamera Sport Turismo naglašava sportski sport. To nam omogućava da zamislimo dolazak Sport Turismo varijante Taicana u narednim mesecima, ali i Cross Turismo verziju Panamere, Audi A6 allroad stil, čak i ako ima malo manje sigurnosti u vezi sa ovom temom.

Da stvarno ide dalje?
Ne gubimo se u Porscheovoj nomenklaturi, jer bismo tamo mogli provesti sate, radije pogledajmo ovaj Taican Cross Turismo, koji svojim korisnicima pruža mogućnost da odu malo dalje nego na jednostavnim savršeno popločanim putevima. Estetski gledano, naš Taican Cross Turismo ima prilično izgrađenu siluetu, pojačanu lukovima točkova i ostalim zaštitnim cipelama, što mu daje onu malu avanturističku stranu koja bi trebalo da pogodi kupce.

Da bi još više naglasio svoju avanturističku stranu, Porsche kao opciju nudi, pogađate, paket Offroad Design (1656 evra) sa malim dodatnim zaklopcima integrisanim u donji deo prednjeg branika, bočne obloge i zadnji difuzor . Razmak od tla se takođe povećava za deset milimetara kada je visina šasije u srednjem položaju.

Savremeni avanturista, svakako, ali avanturista svejedno, naš Taican Cross Turismo ima standardne pogodnosti pogona na sve točkove (neće biti verzija sa pogonom na zadnje točkove poput limuzine ), prilagodljivih vazdušnih ogibljenja, specifičnog niskog drška pod nazivom Gravel Mode i velika baterija snage 93,4 kVh Performance Plus. Svi modeli su opremljeni njime, a verzija Cross Turismo lansirana je odmah u četiri konfiguracije : Taican 4 Cross Turismo (380 ks), 4S (490 ks), Turbo (680 ks sa overboost-om) i Turbo S (761 konji sa prekomernim pojačanjem).

Povećavanje useljivosti
Pre nego što započnemo naš esej, prvo uđimo unutra. Prilika da se uvidi da je kontrolna tabla identična onoj u verziji limuzine, čak i ako Taican Cross Turismo ima koristi od nekih specifičnih karakteristika ekrana s obzirom na svoje veštine, kao što je na primer poznati način šljunka. Prezentacija je uvek laskava, u kabini se nalaze najmanje četiri ekrana, uključujući i onaj za suvozača. Ergonomija je uredna, iako će trebati malo vremena da se prilagodi svom korisniku.

Čudno je pričati o useljivosti Porschea, ali kada je u pitanju karavan sa četiri sedišta, to bi zaista moglo biti potrebno. Stražnjim putnicima je prilično udobno u zadnjem delu sedan verzije, ali u Cross Turismu će im biti još više zahvaljujući zazoru krova povećanom za 47 milimetara . Odrasla osoba od 1,80 metara tamo će se osećati savršeno ugodno.

Zapremina prtljažnika dobija 39 litara u poređenju sa limuzinom i dostiže maksimum od 446 litara . Ništa izvanredno, naprotiv, za automobil dugačak 4,97 metara, ali kada se zadnje sedište sklopi i formira ravan pod, zapremina se povećava na 1212 litara, ili 400 litara više od limuzine. Zar to još nije dovoljno? Ispod prednje haube, mali dodatni prtljažnik nudi zapreminu od 84 litra .

Da bi se dodatno povećala nosivost, krovne rampe (342 evra) omogućiće pričvršćivanje krovne kutije posebno dizajnirane za vožnju do 200 km / h, dok Porsche takođe nudi opremu za nosač za bicikle (1800 evra) posvećenu da ga popravite na zadnjem odbojniku.

Snimite snagu punjenja
Kao što je gore rečeno, kod ove verzije Cross Turismo ne postoji „mala“ baterija, već je samo 93,4 kVh Performance Plus baterija u katalogu . Opseg VLTP verzije 4S je između 388 i 452 kilometra u zavisnosti od konfiguracije. Zvanična mešovita potrošnja daje se između 22,6 i 26,4 kVh / 100 kilometara, što je prilično u skladu sa onim što smo primetili na našem tipu rute koja se sastoji od, u velikoj većini slučajeva, puteva odeljenja. U sportskoj vožnji potrošnja raste bez previše iznenađenja na više od 35 kVh / 100 kilometara.

Što se tiče punjenja, arhitektura od 800 V omogućava prikupljanje snage do 270 kV snage punjenja , ali još uvek postoji malo terminala za isporuku takve snage. Ako je to slučaj, tako je moguće povratiti 100 kilometara autonomije za nešto više od 5 minuta i preći od 5 do 80% za 22,5 minuta. Efikasno regenerativno kočenje pomoći će vam da povratite dragocenih kVh tokom vožnje, ali sve će zavisiti, kao i uvek, od vašeg stila vožnje.

Backpacker, naravno, ali uvek sportski
Jednom kada smo se ukrcali, čak i u ovoj blago podignutoj karavanskoj verziji, nema sumnje da nas položaj za vožnju podseća da smo zaista u Porscheu. Naša 4S verzija nije najsnažnija od svih, jer razvija 490 ks (571 ks sa overboost-om) i 650 Nm obrtnog momenta . Budite uvereni, više je nego dovoljno da 2245 kilograma naše mašine odvedemo u sramotne hodove, a njene avanturističke veštine ni na koji način ne menjaju sportska zanimanja modela.

Jedna stvar nas je ipak iznenadila, to je udobnost na vozilu, još uvek dobra, ali malo manja nego na sedanu , dok su faze kompresije u karavanima malo suše. Međutim, zapravo ništa nije zabranjeno, a to se posebno objašnjava klirensom verzije Cross Turismo, nužno većim od limuzine, a da bi zaustavili fenomen kotrljanja zbog ovog neznatnog povećanja visine, inženjeri su stoga ojačali suspenzije na takođe zadržati dinamički nagib Taicana.

U preciznoj dinamičnoj vožnji, Taican impresionira, a samo masa vozila podsetiće vas da zakoni fizike postoje i da će ponekad biti potrebno pokazati anticipaciju, čak i ako kočnice, upravljanje i držanje guma nemojte.ne trpeti nikakav prigovor. Stoga je na otvorenim putevima, osim nivoa suspenzija (i opet), teško razlikovati verziju Cross Turismo i limuzine.

Stoga nas je Porsche vodio dok smo se trčkarali stazama mešajući zemlju i pesak, kako bismo testirali veštine ove verzije. U većini slučajeva to bi učinio bilo koji dobar SUV ili nadograđena limuzina, ali bilo je slučajeva kada, zaista, upotreba načina šljunka, aktivnog do 120 km / h, omogućava da se obezbedi evolucija na stazi, na blatnjavim delovima ili na kamenjaru bez nezgoda. Sve ovo uprkos standardnim letnjim gumama koje nisu napravljene za ovu vrstu staza.

Porast od 20 milimetara u normalnom režimu omogućava vam mirno koračanje po uvijenim stazama, a ako one postanu još veće, razmak od tla može porasti za dodatnih 10 milimetara u režimu šljunka i 20 milimetara ponovo u položaju Lift. Aktivirano, ali za evolucije pri maloj brzini. Dovoljno da dostigne skoro 180 milimetara razmaka od tla nakon što je Cross Turismo podignut na svoj maksimum .

I ovde je prilično zabavno videti automobil od skoro 500 konjskih snaga i dug skoro pet metara kako se manje-više spokojno kreće neasfaltiranim putevima, a da ne traži da pređe.

Sedan ili Cross Turismo?
Ako kupovina Porsche Taican-a zahteva prilično velika osnovna ulaganja, razlika u ceni između dva tela od 10.200 evra za prelazak na model Cross Turismo možda bi mogla navesti više na razmišljanje. Ali Porsche ima argumente da uveri, standardnim prisustvom, pogona na sva četiri točka, adaptivnog ogibljenja i velike baterije .

Međutim, za naš model 4S, na primer, verzija Cross Turismo bez opcija je na kraju jeftinija od ekvivalentne limuzine, na 114.814 evra, umesto na 114.982 evra ako dodate veliku bateriju opcionalno na sedan.

Završna reč
Naša probna verzija sa svim opcijama „ide dobro“ košta preko 150.000 evra. Pakleno puno novca, ali onog koji se nesumnjivo mora približiti prosečnoj korpi kupca Porsche Taican-a, kupci brenda se vrlo retko odlučuju za vozila bez opcija.

Porsche Francuska računa na kombinaciju prodaje od 55-45 u korist limuzine, pa čak i ako kupci verzije Cross Turismo u većini slučajeva neće iskoristiti sve kapacitete svog modela, jasno je da ima koristi od mala doza zabave uz to , zadržavajući neverovatne dinamičke kapacitete.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close