Automobili

Luksuzni automobili nisu doživeli krizu 2021. godine

Na vrhu automobilskog tržišta paralisanog zdravstvenom krizom, luksuzni automobili blistaju: Rolls-Roice, Bentlei, pa čak i Bugatti imali su rekordnu 2021. godinu, sa SUV-ovima koji su prednjačili u prodaji.

Rolls-Roice je poboljšao svoj rekord svih vremena iz 2019. prodavši 5.586 automobila. Bogati kupci hrlili su na novi Ghost i Cullinan SUV , koji se u Francuskoj prodaju od 300.000 evra.

Bentli i Lamborgini su takođe predstavili svoje prodajne rekorde ove nedelje sa 14.659 odnosno 8.405 prodatih automobila širom sveta, posebno zahvaljujući njihovim SUV-ovima Bentaiga i Urus, prodatim za oko 200.000 evra.

Na strani Bugattija, brend je dočekao “najbolju vežbu ikada u istoriji kompanije” , sa 150 naručenih automobila, za ulaznu kartu oko tri miliona evra. Sva planirana proizvodnja Chirona, oko 500 primeraka, sada je prodata .

„Svuda je isto: posle krize, bogati su bogatiji, a siromašni su siromašniji“ , filozof Adolfo De Stefani Kozentino, predsednik italijanske federacije dilera (Federauto). „Luksuz i premium su se držali mnogo bolje od opštih segmenata“ .

„Postoji mnogo novca koji je spreman da se potroši “, rekao je šef Rolls-Roicea Torsten Muller-Otvos u intervjuu za AFP u maju 2021. „Bio sam impresioniran brojem kupaca koji su nam rekli da su sa Covid-om razumeli da bi sutra mogli da umru i da je sada vreme za uživanje u životu“.

Paralelno sa zdravstvenom krizom, globalnu automobilsku industriju pogađa nedostatak komponenti , posebno elektronskih čipova, koji onemogućavaju proizvodnju vozila kada su knjige narudžbina pune. Kriza je sprečila proizvodnju od 9,5 do 11 miliona vozila širom sveta u 2021, prema kompaniji PvC.

Što se tiče premijuma, BMV je zabeležio rekordnu godinu sa 2,2 miliona prodatih automobila , posebno u Kini i Sjedinjenim Državama. NJegov najveći neprijatelj Mercedes-Benz zabeležio je pad globalne prodaje za 5% zbog nedostatka čipova, ali je prodaja njegovog AMG sportskog odeljenja i luksuznog brenda Maibach porasla.

„Proizvode se samo najtraženija vozila “, rekao je Žoze Bagdad, partner i šef sektora za automobile u PvC-u u Francuskoj i Magrebu. „Premijum graditelji su takođe spremni da kupe nešto skuplje komponente“ .

A užici luksuza se ne doživljavaju samo na četiri točka: Ducati motocikli su takođe poboljšali svoj prodajni rekord 2021. godine, sa skoro 60.000 prodatih jedinica širom sveta.

„Postoji makroekonomski faktor: deo stanovništva je postao veoma bogat poslednjih godina i ima kapacitet da kupuje luksuzna i veoma luksuzna vozila“ , podvlači analitičar. Na mikrotržištu ultra-luksuza „ovi automobili su poslednjih godina pokazali da ne gube vrednost, pa čak i da dobijaju“ .

SUV vozila imaju koristi od globalnog modnog efekta, ali su i najpristupačnija vozila ovih brendova. Ferrari, koji bi svoje rezultate trebalo da objavi početkom februara, takođe treba da predstavi svoj prvi ovogodišnji SUV, Purosangue .

Još jedan marker automobila 2020-ih, elektrifikacija takođe utiče na luksuz, kao što je „novi dah, ali pravi izazov“ , podvlači Žoze Bagdad iz PvC-a. „Jedan od interesa ovih brendova bila je motorizacija, sa posebnom snagom i zvukom. Prelaskom na električnu, biće ih teže razlikovati“ .

U Poršeu (koji je takođe zabeležio rekordnu godinu sa preko 300.000 prodatih vozila, posebno u Kini i Americi), legendarni sportski 911 je pretekao Taican električna limuzina , čija je prodaja udvostručena za godinu dana. (sa AFP-om)

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close