Automobili

Kako Ionik 6 troši malo kao gradski automobil?

Hiundai Ionik 6 će uskoro debitovati na tržištu. I ona stiže sa etiketom šampiona efikasnosti. Korejska limuzina postavlja nove standarde među automobilima sa nultom emisijom u svojoj klasi u pogledu dometa i, pre svega, potrošnje goriva.

Verzija sa baterijom od 77,4 kVh zaista može, prema VLTP homologacionim standardima, da pređe 614 km sa jednim punjenjem, što zahteva u proseku samo 12,6 kVh/100 km . Vrednosti koje je u stvarnosti teško postići, ali koje omogućavaju pouzdana poređenja jer su izračunate identično za sve automobile. Očigledno, čim budemo imali auto u ruci, uradićemo sve sopstvene testove.

U međuvremenu, gledajući VLTP ciklus, shvatamo da danas, da bismo bili bolji od Ionik 6, moramo da idemo na Dacia Spring , automobil u kategoriji i rasponu cena potpuno drugačiji, koji prikazuje 12 kVh/100 km (vrednost kojoj će se pomeriti i novi Peugeot e-208 , koji će na tržište stići 2023. godine sa nizom poboljšanja).

Ali odakle uspeh – barem tehnološki uspeh – nove korejske limuzine? Kako to da ona troši skoro koliko i gradski automobil?

Napredna baza
Počnimo od početka: Ionik 6 je izgrađen na E-GMP , platformi dizajniranoj od samog početka za električne automobile i ekskluzivno posvećenoj njima, na kojoj je grupa Hiundai – Kia već izgradila dva uspešna modela kao što su Ionik 5 i Kia EV6 . Platforma o kojoj je reč opremljena je arhitekturom od 800 volti : to je nišno rešenje (do danas su njime opremljeni samo Porsche Taican i Audi e-tron GT ) koje poboljšava energiju upravljanja protokom uz obezbeđivanje veće snage punjenja.

E-GMP ima jedan ili dva posebno kompaktna elektromotora i koristi toplotnu pumpu i napredni sistem za hlađenje i grejanje baterija koji obezbeđuje efikasnije upravljanje temperaturom u svim vremenskim uslovima. I sve ovo se pretvara u bolju ukupnu efikasnost.

Vrhunska aerodinamika
Ali efikasnost, za Ionik 6, takođe je sinonim za naprednu aerodinamiku. Korejski sedan, sa svojom modernom i elegantnom karoserijom, ima Cd od 0,21. Apsolutno sigurna opklada, uparena samo sa Lucid Air-om . Samo Lightiear Zero radi bolje (Ck od 0,175), ali govorimo o panel limuzini proizvedenoj u ograničenoj seriji koja košta 250.000 evra .

Da se ​​vratimo na Ionik 6, Ck rekord je postignut zahvaljujući finom radu na svim površinama. Na primer, da bi se smanjila turbulencija pozadi, automobil je opremljen spojlerom koji se proteže iznad prtljažnika. Pored toga, ima dva aktivna zakrilca u donjem delu prednjeg branika, posebno dizajnirane točkove i male aerodinamičke dodatke koji usmeravaju tokove u nivou lukova prednjih točkova. Da bi završio posao, automobil je opremljen i retrovizorima za kamere sa značajno smanjenim prednjim delom.

Baterija : 77,4 kVh
Ck : 0,21
VLTP domet : 611 km
Prosečna potrošnja VLTP : 12,6 kVh/100 km
Svaki detalj se računa
Da bismo razumeli koliko je efikasan Ionik 6, dovoljno je reći da Kia EV6 i Ionik 5, druga dva modela izgrađena na istoj platformi, pokazuju prosečnu potrošnju od 17,2 i 16,7 kVh/100 km.

Ionik 6 : 12,6kVh/100km
Ionik 5 : 16,7kVh/100km
Kia EV6 : 17,2kVh/100km
Nova električna limuzina prevazilazi svoju „direktnu konkurenciju“ zahvaljujući, između ostalog, usvajanju čitavog niza komponenti posebno razvijenih za optimizaciju efikasnosti. Tako, na primer, hidraulično vešanje , pomoć pri upravljanju i izbor guma su aspekti na kojima se radilo kako bi se smanjila potrošnja energije.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close