Automobili

Hiundai Baion (2021): Sve zvanične informacije o SUV bratu i20

Izgled automobila dužine 4,18 metara značajno se razlikuje od modela i20
Tržište B-SUV vozila, odnosno onih koji su jedva duži od 4 metra, neprekidno raste. Stoga nije iznenađujuće što Hiundai takođe zaokružuje svoju ponudu SUV-ova u Evropi. Novi Baion se sortira ispod Kone i istovremeno nasleđuje i20 Active. Hiundai Baion će biti dostupan kod nemačkih dilera na proleće ove godine.

Hiundai Baion ime je dobio po francuskom gradu Baionne. S obzirom da je dizajniran za evropsko tržište, Hiundai je svesno doneo odluku da Baion imenuje po evropskom gradu. Iznenađujuće je da je praktično iste dužine kao Kona, ali nadmašuje novi i20 na kome je zasnovan za oko četiri inča.

Novi Baion dugačak je 4,18 metara (14 cm duži od i20), širok 1,77 metara, visok 1,49 metra i međuosovinsko rastojanje od 2,58 metara. Brojevi koji su je stavili tik pored Kone, koja, međutim, ima dva centimetra više međuosovinskog razmaka. Za razliku od Kone, Baion bi trebalo da ponudi više prostora u unutrašnjosti.

Kao pravi SUV, Baion nudi klirens od 183 milimetara (u kombinaciji sa točkovima od 17 inča) – više od većine vozila u B segmentu i čak 13 milimetara više od Hiundai Kona (170 mm).

Kad smo kod Kone: Uprkos vrlo sličnim dimenzijama, on ostaje u opsegu. Jedan od razloga: opciono je dostupan sa pogonom na sve točkove i pogonima poput električnog, potpuno hibridnog i dizelskog, što Baion ne može smisliti.

Razvijen na istoj platformi kao i20, Baion se ističe hrabrim stilom, sačinjenim od linija koje ne spadaju u uobičajene i uglavnom su nove za samog korejskog proizvođača. Baion nije jednostavno viši i20 nego što je to nekada bio i20 Active.

Kao što je tipično za Hiundai SUV vozila, prednja svetla raspoređena su na nekoliko nivoa, od kojih su najvažniji u obliku strelice, dok mu velika trapezoidna rešetka hladnjaka daje sportsku notu.

Oblici krme su takođe vrlo posebni. Poput uskih dnevnih svetla na prednjoj strani, potpuno LED LED zadnja svetla u obliku strelice koja leže daleko spolja i tanka vodoravna linija ističu širinu kompaktnog SUV-a. Pored toga, optički izduženi zadnji prozor karakteriše zadnji pogled na Baion.

U zavisnosti od opreme, kupac Baiona može birati između 15-inčnih čeličnih točkova ili 16- i 17-inčnih felni od lakih legura. Pored nove boje Mangrove Green, dostupno je još osam spoljnih boja: polarno bela, elegantna srebrna metalik, elementarna mesing metalik, zmajevski crveni biser, akva tirkizni metalik, intenzivni plavi biser, fantomski crni biser i Aurora sivi biser. Sa izuzetkom poslednje dve pomenute boje, svi završni premazi dostupni su sa kontrastnim krovom u Phantom Black.

Dizajn enterijera prati dizajn i20, iz kojeg je izveden novi Baion. Kontrolna tabla i raspored različitih elemenata na njoj zapravo su isti kao i kod njenog „normalnog“ brata i sestre. Dominantna karakteristika je ekran informaciono-zabavnog sistema dijagonale 10,25 inča, koji obezbeđuje bežičnu kompatibilnost sa Apple CarPlai i Android Auto.

Pored njega je drugi ekran koji funkcioniše kao instrument tabla. Širine je kao i multimedijalni sistem i ima prilagodljivu grafiku. Za sada ništa iznenađujuće.

Zadnje sedište bi trebalo da bude prostrano, kako za noge, tako i za glavu. Takođe ima puno prostora u prtljažniku. Na raspolaganju je 411 litara u normalnom stanju, što se povećava na 1.205 litara kada se nasloni drugog reda sedišta sklope.

Deljenjem platforme sa i20, Baion je od njega mogao da preuzme mnoge sisteme za pomoć vozaču. To uključuje aktivni sistem upozorenja na napuštanje trake, sistem za nadzor mrtve tačke i naravno automatsko kočenje u slučaju nužde.

Kao i kod i20, i paletu motora čine isključivo benzinski motori, od kojih je većina elektrifikovana. Osnova je 1,2-litarski usisivač, četvorocilindraš sa 84 ks i klasični 5-stepeni ručni menjač. Drugi motor je 1.0 T-GDi sa prednapunjenim motorom sa tri cilindra i 100 KS, opciono u blagoj hibridnoj verziji, sa novim ručnim menjačem iMT6 ili 7-brzinskim menjačem sa dvostrukom spojkom. Vrhunski model je 1.0 T-GDi sa 120 KS, isključivo kao blagi hibrid i opet sa iMT6 ili DCT7 menjačem.

Prenos iMT6 koji se nudi sa dva blaga hibrida je novost: opremljen je elektronski kontrolisanom spojkom i njime upravlja kontrolna jedinica. Kada se pritisne papučica kvačila, aktivira se senzor, koji šalje komandu upravljačkoj jedinici, koja zauzvrat upućuje elektrohidraulični pogon da isključi kvačilo.

Činjenica da je rad kvačila oslobođen klasične direktne kontrole omogućava uvođenje novih režima, poput režima jedrenja, koji je tipičan za automatske menjače.

Kao prvi Hiundaijev SUV, Baion ima funkciju dvostrukog isključivanja Rev Matching, koja je obično rezervisana samo za Hiundaijeve modele visokih performansi. Podudaranje obrtaja automatski prilagođava nivo broja obrtaja motora brzini ulaznog vratila menjača kada se prebaci niz hod sa dvostrukim kočenjem, omogućavajući tako brže promene brzine.

Rev Matching je dostupan za 1.0 T-GDi sa 48-voltnom tehnologijom u vezi sa sedmostepenim menjačem sa dvostrukim kvačilom (7DCT) za sve režime vožnje i za 1.0 T-GDi sa 48-voltnom tehnologijom u vezi sa šest- brzi ručni menjač (6iMT) u sportskom režimu.

Hiundai još uvek nije komentarisao cene Bajona. Očekivali bismo oko 1.000 evra više u poređenju sa i20, s kojim bi Baion mogao početi na oko 15.000 evra.

Izvor.Detaljno.org

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Proveri
Close
Back to top button
Close
Close