Automobili

Elektricni BMW serije 7 bice ponudjen od 2022. godine.

BMV je potvrdio da će sledeća verzija njegovog limuzina 7 serije biti dostupna sa potpuno električnim pogonskim sklopom. Zbog hit salona 2022. godine, sedmoj seriji će omogućiti da se direktno takmiči i sa električnim Jaguarom KSJ i narednom Mercedesovom S-klasom, koji će dobiti električnu EKS varijantu.

Seriju 7 će pokretati BMV-ova električna tehnologija eDrive pete generacije; čija varijanta će debitovati u iKs3 SUV-u. Sistem grupiše elektromotor, menjač i elektroniku u jedinstvenu jedinicu s vijcima, smanjujući i ukupnu masu i količinu prostora koji sistem zauzima u vozilu.

Međutim, opcije sagorevanja za seriju 7 još uvek neće biti otkazane – EV verzija će biti jedna od četiri dostupne pogonske tehnologije. Kupci će dobiti izbor dizel ili benzinskih motora sa 48-voltnim blagim hibridnim tehnologijama, priključnim hibridom ili opcijom sa baterijama.

Tehničke specifikacije tek treba da budu objavljene, ali da bi se suprotstavio rivalima, električnoj seriji 7 biće potreban domet veći od 300 milja. Tesla Model S postiže dostizanje 379 milja na osnovu VLTP testiranja, dok premium rivali u obliku SUV-a kao što su Jaguar I-Pace i Audi e-tron nude oko 250 milja raspona.

To je, međutim, dostižna brojka za BMV – iKs3 SUV, uprkos bokserskom SUV obliku koji ometa aerodinamiku i manji otisak od serije 7 (tako da ima manje prostora za baterije), poseduje zvanični domet od 285 milja. Najsnažnija verzija iKs3 sadrži dvo-motorni pogon na sve točkove sa električnim pogonom na sve točkove i baterijom kapaciteta 70kVh, koja nudi snagu od 532bhp.

Potvrda dolazi jer je BMV Group (koja uključuje MINI i Rolls Roice) izneo svoju strategiju za predstavljanje 25 elektrificiranih vozila na tržište do 2023. godine – od kojih će polovina koristiti potpuno električni pogonski sklop, u potezu koji će videti prosek emisije celog njegovog opsega padaju za preko trećine. Kompanija će to postići tako što će svoju flotu izgraditi na raznim fleksibilnim platformama, koje podržavaju potpuno električni, plug-in hibrid i pogon sa pogonom na sagorevanje.

To smo videli već kod novog BMV-a iKs3. Kada se pojavi u prodaji kasnije ove godine, SUV će biti jedan od najraznovrsnijih modela u liniji kompanije, sa izborom benzinskih, dizelskih, blago hibridnih, plug-in hibrida i potpuno električnih pogonskih sklopova. Sve verzije dele istu osnovnu verziju BMV-ove CLAR platforme, s tim da je potreban hardver za hibridne i potpuno električne verzije zategnut prema potrebi.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close