Automobili

Čak i Tesla i Volvo „made in China“ pod objektivom EU

Čak i Tesla i Volvo pod objektivom Evropske unije. Ovo je saopštio Valdis Dombrovskis , potpredsednik izvršne vlasti EU, koji iznosi nove detalje o briselskoj istrazi protiv podsticaja kineskoj industriji električnih automobila.

Ilon Mask i švedska grupa zbog toga završavaju na vidiku komesara EU sa optužbom da dobijaju neproporcionalno državno finansiranje i šteti konkurenciji sa proizvođačima Starog kontinenta. Ova izjava dolazi tokom intervjua za Fajnenšel tajms ( FT ) na marginama posete Kini.

(Ne)lojalna konkurencija
Prema Dombrovskisovim rečima, istraga se ne zasniva samo na „dovoljnim prima facie dokazima “, već se tiče „ električnih vozila kineskih brendova i onih drugih proizvođača koji dobijaju subvencije za proizvodnju“. Reči izrečene nakon pitanja FT -a da li se istraga tiče i Tesle i Volva .

Unija je „otvorena za konkurenciju“ u sektoru električnih vozila, ali to „mora da bude fer“, objašnjava potpredsednik EU, koji potom dodaje: druge velike ekonomije su već uvele tarife na baterije iz Kine. „Evropa – precizira on – je verovatno najveće tržište otvoreno za kineske proizvođače”.

“napredak”
Obe strane su tada izjavile da su postigle „napredak“ u dogovoru o mehanizmu za kontrolu izvoza, ali Peking ostaje razočaran, govoreći preko Vang Ventaoa, ministra trgovine. Brisel bi bio kriv za „protekcionizam”.

Tokom samita, Dombrovskis je takođe izneo program kojim će Peking ubediti da ukloni barijere koje su doprinele prošlogodišnjem rekordnom trgovinskom deficitu od oko 400 milijardi evra.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close