Automobili

Biogoriva, Evropa malo više razmišlja o tome

Da li Evropa sumnja u Zeleni dogovor ? Jasno je da su, u zavisnosti od političkog ugla iz kojeg posmatrate ovo pitanje, mišljenja oprečna, međutim činjenica je da je Komisija za transport Evropskog parlamenta izrazila pozitivno mišljenje o ekvivalentnosti takozvanih biogoriva sa drugim CO2 neutralnim goriva i ovo je, pre svega, za svet kamiona (dobra) vest.

Ciljevi smanjenja emisije CO2 za 2030. godinu nisu dotaknuti na istom sastanku , ali već sada možemo da govorimo o koraku ka većoj ravnoteži. Da li to zavisi od oproštaja Fransa Timermansa od Evropske komisije, gde je on, u stvari, bio odgovoran za klimu i zeleni dogovor nije izvesno, ali se vest u logističkim krugovima tumači pozitivno, ali i kao mala pobeda Italije . da je aktuelna Vlada uvek gurala u ovom pravcu.

Putovanje koje je počelo pre nekog vremena
Nakon otvaranja kredita od Evropskog parlamenta, koji je stigao u julu, sada je i sama transportna komisija Evropskog parlamenta (TRAN) izrazila svoje mišljenje u korist uključivanja biogoriva na listu CO2 neutralnih goriva koja mogu doprineti na dekarbonizaciju drumskog saobraćaja .

Štaviše, sama parlamentarna komisija je izrazila pozitivno mišljenje o reviziji ciljeva koje je Evropska komisija odlučila u prvom delu godine, zalažući se za opreznije smanjenje emisije izduvnih gasova od 75% u odnosu na nivoe iz 2019. godine u pogledu 2040. godine . Komisija je, međutim, predložila smanjenje od reda od 90%.

Zadovoljstvo u trgovačkim udruženjima
Pored većinskih i opozicionih političkih partija, tu su sektorska udruženja koja najviše pozdravljaju odluku koja je, ponavljamo, neobavezujuća s obzirom na to da Komisija za životnu sredinu Evropskog parlamenta mora da preduzme korake kako bi se prešlo na trijalog tzv. (Komisija, Savet i Parlament) za dobijanje konačne mere.

Konkretno , Masimo Artusi , potpredsednik Federauto-a, odgovoran za Trucks&Van, sektor Udruženja koje okuplja trgovce komercijalnim i industrijskim vozilima, izjavio je da

„Glas kojim je Komisija za transport Evropskog parlamenta izrazila mišljenje prema kojem bi biogoriva takođe trebalo da budu uključena u definiciju CO2 neutralnih goriva je korak napred ka tom uravnoteženom rešenju koje može istovremeno da garantuje, kroz mešavinu nultih rešenja, klimu promena, ekološka, društvena i ekonomska održivost zelene tranzicije“.

Ali s obzirom na to da je, kao što je pomenuto, to samo neobavezujući deo, prema Artusijevim rečima, ne smemo spuštati gard, u iluziji da je predložena uredba adekvatno i definitivno ispravljena i da će Udruženje raditi na tome da se pravičan i prati se ispravan proces a ne ideološki pristup .

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close