Automobili

Automobili su se najčešće pretvarali u E85 etanol

Sa rastućim cenama goriva, Superetanol ili E85 privlači sve više i više vozača. U vreme pisanja ovog članka, prosečna cena litra E85 je 0,767 evra, u poređenju sa 2,055 evra/l za SP98 i 1,801 evra/l za dizel prema veb stranici Carbu.com .

Mnogi vozači su bili u iskušenju najjeftinijeg goriva u Francuskoj (sa TNG) instaliranjem kompleta za konverziju etanola u svoja vozila. Prema studiji NGC-Data i L’argus-a, tokom prvog kvartala 2022. godine, povećanje instalacija kompleta za konverziju dostiglo je 700% u poređenju sa istim periodom 2021. Iako se ovo čini spektakularnim, obim ostaje prilično nizak jer samo 9.220 privatna vozila su prilagođena na etanol od početka 2022 . Ovu cifru treba uporediti sa 13,9 miliona razmenjenih polovnih vozila u isto vreme.

Ova studija otkriva da su vozila pretvorena u etanol uglavnom prilično stara. Zaista, skoro 1/3 konverzija je izvršeno na modelima starijim od osam godina , a samo 386 (od 9220) na automobilima mlađim od dve godine .

Rangiranje brendova koji se najčešće pretvaraju u superetanol je sledeći. Renault je prvi ispred Peugeota ​​i Citroena . Zatim dolaze Dačija, Ford, Opel i Fijat. Folksvagen je tek na osmom, kao i Tojota na devetom mestu. S druge strane, treba napomenuti da su kupci premium brendova veoma malo zainteresovani za kanistere etanola . Audi zauzima 16. mesto, BMV 18. i Mercedes-Benz 21. mesto. Samo 10 vlasnika Poršea se odlučilo za ovaj korak tokom prvog kvartala 2022. (nula u 2020. i 2021.).

Rangiranje po brendovima:
Renault
Peugeot
Citroen
Dacia
Ford
Vaukhall
fiat
volksvagen
Toiota

Nije iznenađujuće, model koji se najčešće pretvara u etanol je Renault Clio sa 734 konverzije. Postavljen je ispred modela Dacia Sandero i Citroen C3 . Na četvrtoj poziciji nalazimo Renault Tvingo, a zatim Peugeot 208. Ova studija otkriva da rangiranjem u velikoj meri dominiraju gradski automobili , prvi SUV koji se pojavio na ovoj listi je Renault Captur, nalazi se tek na 10. kvadratu. Prva kompaktna limuzina je Fiat Tipo, koji se nalazi na 12. mestu.

Klasifikacija po modelima:
Renault Clio
Dacia Sandero
Citroen C3
Renault Tvingo
Peugeot 208
Podsećanja radi, prilikom ugradnje odobrene kutije za etanol, obavezno je sprovesti administrativni postupak za transformaciju vaše sive kartice. Ova studija je stoga zasnovana na privatnim vozilima „koji su videli transformisanu svoju sivu kartu“. Ne uzima u obzir transformacije napravljene nezakonito.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close