Automobili

Prvi Subaruov električni krosover debituje

U aprilu 2021, prototip Toiote bZ4Ks sa električnom elektranom debitovao je na Međunarodnom sajmu automobila u Šangaju , a tada smo saznali da će imati blizanca po imenu Subaru Solterra. Pre nekoliko dana prikazana je serijska verzija Tojote verzije , a sada je stigao i kolega.

Razlike između modela su uglavnom u dekoru. Na primer, ako „Subaru” ima reljefnu šestougaonu ploču umesto rešetke hladnjaka, onda „Tojota” ima mnogo lakonskiji prednji kraj. Oblik farova je isti, ali je grafika optike drugačija. Solterra takođe ima okrugle maglenke i zaštitnu podlogu za podvozje.

Unutrašnjost Solterre u potpunosti odgovara bZ4Ks: isti pravougaoni ekran multimedijalnog kompleksa, isti uredan podignut iznad kontrolne table. Prve fotografije pokazuju panoramski krov, koji se kod Tojote može zameniti solarnim panelima.

Solterra je izgrađena na arhitekturi globalne platforme e-Subaru sa McPherson podupiračima napred, dvostrukim poprečnim zglobovima pozadi i ventilisanim disk kočnicama u krugu. U ovom slučaju, „Tojota“ se odnosi na istu platformu e-TNGA. Međutim, obe kompanije su učestvovale u razvoju „kolica“, a samu saradnju diktira novi komercijalni savez, u koji su brendovi ušli 2019. godine. Dakle, ovo nije poslednji zajednički projekat.

Subaruov akumulator se nalazi ispod poda, kapaciteta 71,4 kVh, što bi trebalo da bude dovoljno za oko 460 km. Ako se za bZ4Ks prednji i pogon na sva četiri točka nudi na izbor, onda je Solterra bila ograničena samo na punu: elektromotori sprijeda i pozadi daju 80 kV, odnosno ukupna snaga elektrane je oko 218 hp. Obezbeđen je AVD Ks-mode pomoćnik za terensku vožnju, kome je dodata funkcija Grip Control – inteligentni sistem kontrole proklizavanja koji optimizuje vuču u zavisnosti od brzine i kvaliteta puta.

Električni krosover Subaru biće stavljen na traku do sredine 2022. godine. Solterra će se prodavati ne samo u Japanu, već iu SAD, Kanadi, Evropi i Kini.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close