Automobili

Zašto će cene novih automobila dalje rasti?

Auto industrija, ali ne i to, već više od godinu dana se bori sa nedostatkom poluprovodnika . Usko grlo u snabdevanju mikročipovima, suštinskom komponentom u oživljavanju naših novih automobila sada obučenih u elektroniku, izaziva ogroman poremećaj u globalnoj proizvodnji sa, posledično, uticajem na prodaju .

Međutim, ova kriza možda nije jedino „nasleđe“ pandemije i poremećaja 2020. godine. Iznenadni globalni ekonomski oporavak praćen je skokom cena gotovo svih roba . Rezultat je vidljiv i na drugim tržištima, počevši od tržišta nekretnina, pri čemu su programeri primorani da revidiraju svoje ponude naviše kako bi izbegli gubitke. A moguće je da bi kratkoročno ova situacija mogla uticati i na automobilsku industriju .

Kako se pravi automobil?
Međutim, da bi se razumeo uticaj rastućih cena roba, mora se razumeti princip kako se pravi automobil. Ko misli da je automobil „samo gomila limova na četiri točka” greši. Tehnološki napredak u poslednjih 20 godina učinio je automobile bezbednijim, lakšim, manje zagađujućim, ali i mnogo složenijim.

Čelik i dalje čini preko 80% težine automobila i koristi se za karoseriju, šasiju, točkove, motor, vrata, haubu i vrata prtljažnika. U proseku, nekoliko industrijskih studija procenjuje da je kompaktni automobil sa petoro vrata napravljen od oko 900 kilograma čelika .

Međutim, sve više modela je napravljeno od aluminijuma, materijala koji nudi bukvalno iste kvalitete kao čelik uz 50% manju težinu. NJegova upotreba je porasla za 80% poslednjih godina, a osim karoserije, koristi se za mnoge komponente bloka motora. Magnezijum je 33% lakši od aluminijuma i koristi se za određene delove karoserije ili, na sportskijim modelima, za smanjenje težine felni i poboljšanje dinamičkog ponašanja automobila.

Zatim slede kompozitni materijali kao što je plastika, koji su neophodni za neke panele karoserije i za unutrašnjost. Oni predstavljaju 8% ukupne težine automobila. Zahvaljujući posebno tehnikama 3D štampanja, dizajneri sada mogu da kreiraju sve složenije oblike. Tako je njihova upotreba porasla sa 6% 1970-ih na skoro 20% 2020. godine .

Porast retkih materijala
Spisak sirovina se tu ne završava. U manjoj meri, mnogi drugi materijali su potrebni za sklapanje modernog automobila. Neki od njih su sve ređi i, samim tim, sve skuplji.

Počnimo sa najpoznatijim i najrasprostranjenijim: ugljeničnim vlaknima, titanijumom i litijumom. Karbonska vlakna zapravo nisu sirovina, jer prolaze kroz razne industrijske procese, ali se zbog svoje snage i lakoće široko koriste u karoseriji sportskih modela. Svojstva rasipanja toplote titanijuma su korisna u stvaranju jačih i efikasnijih određenih komponenti kao što su izduvni gasovi, ventili i klipnjače. Konačno, litijum je jedan od ključnih sastojaka u baterijama električnih automobila .

Olovo (prisutno u nekim alu felgama i baterijama), bakar i zlato (prisutni u električnim kolima) i dva izuzetno retka elementa, rodijum i paladijum, upotpunjuju niz retkih i skupih materijala prisutnih u našim automobilima. Koristeći se u malim količinama, ovi drugi se nalaze u katalizatorima i pokazali su se čak i skupljima od zlata.

Posle zatvaranja, rastuće cene
Ovo nas dovodi do srži stvari: cena. Prema podacima koje prenosi Trading Economics, cene roba su prošle godine skoro sve porasle .

Ali pre nego što nastavimo sa analizom, na redu je mala „tehnička” premisa: nećemo iznositi sve tačne cene, jer su one izuzetno promenljive iz dana u dan, ali i zato što su podložne različitim jedinicama mere. Neke cene se obračunavaju na osnovu američkog dolara, druge na bazi kineskog juana, a u zavisnosti od oskudice materijala koristi se tona ili unca.

Ipak, pojavljuju se neki trendovi. Čelik je porastao za 19% u odnosu na isti period 2020. i sada se trguje na nivou koji je konstantno niži od svog vrhunca prošlog septembra. Aluminijum je na najvišem nivou od 2011. godine i povećan je za 36 odsto prošle godine, dok je magnezijum dostigao rekordnu vrednost u septembru i sada je skoro četiri puta skuplji od proseka u proteklih osam godina.

Zlato i bakar su takođe dostigli najviši nivo od 2011. godine, prvi je (srećom) pao za 4% od početka godine, a drugi je porastao za 24%. Olovo je ostalo stabilno poslednjih meseci, ali je poraslo za 28% u poslednjih 365 dana, dok je paladijum duplo skuplji nego 2018, sa prosečnom cenom od preko 2.000 američkih dolara po unci.

Titanijum (koji se takođe uglavnom koristi u avio industriji) se vratio u rast, beležeći rekordne vrednosti od 2013. Rodijum je u padu, ali ostaje najskuplji metal koji se koristi u automobilima, sa konstantom vrednosti od oko 14.000 dolara po unca. Konačno, tu je i slučaj litijuma, koji se sve više koristi pojavom električnog automobila, koji je porastao za 400% od poslednjeg kvartala 2020. godine .

Kakve posledice po kupce?
Kako će sve ovo uticati na svet automobila? Još uvek je teško reći u ovom trenutku. Ipak, verovatno je da će proizvođači, suočeni sa poteškoćama u proizvodnji, prilagoditi svoju potražnju za sirovinama, pa bi posledice mogle biti prilično ograničene. U najgorem slučaju, povećanje ovih troškova proizvodnje moglo bi se na kraju pretvoriti u višu cenu za kupce .

Proizvođači (kao i bilo koji drugi posao) ne nameravaju da seku na profitabilnost svakog modela. Tako je velika verovatnoća da će povećanje troškova biti praćeno povećanjem cena, kako električnih tako i termalnih automobila. Koliko će ovo povećanje biti veliko? Još uvek nemamo dovoljno uvida da bismo izvukli precizan prosek, ali upoređivanjem cene novog automobila danas (a samim tim i korišćenog) i njegove ekvivalentnosti u roku od godinu ili dve, trebalo bi da postoje neke razlike, i to ne nužno u korist novčanika klijenata.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close