Automobili

Meloni: Bitka oko biogoriva nikako nije izgubljena

Vlada ne odustaje. To je premijer Giorgia Meloni koji se razmeće bezbednošću, na kraju Evropskog saveta koji je video automobil među svojim velikim protagonistima. U središtu tabela (ali ne među temama na dnevnom redu), zaustavljanje na benzinu i dizelu od 2035. godine.

Tema caldissimo, con Italia e Germania impegnate in una battaglia per la neutralità tecnologica. La richiesta è chiarissima: i motori del futuro non dovranno essere solo elettrici, ma anche a combustione, purché alimentati da carburanti “carbon neutral”. Ma come procedono le trattative?

“È già una vittoria”
Mentre Berlino spinge sugli e-fuels e si avvicina alla vittoria, il nostro Paese punta sui biocarburanti, soluzione accolta però freddamente da Bruxelles. La presidente del Consiglio prova però a rassicurare: “La partita sui biocarburanti non è affatto persa. Intanto è vinta la battaglia sulla neutralità tecnologica, che è la condizione per riconoscere i biocarburanti”.

Ono što deli Italiju i Evropu su klimatski ciljevi koje je predložila Evropska komisija, a koja poziva na eliminaciju svih emisija iz novih vozila do 2035. Međutim, prema trenutnim tehnologijama, samo električni automobil bi mogao da postigne tražene ciljeve.

Brisel je već rekao da je spreman da ponovo proceni uticaj e-goriva na životnu sredinu do 2026. godine . Evropska izvršna vlast stoga pregovara sa Nemačkom kako bi bolje precizirala svoju posvećenost. S druge strane, komplikovanije je otvoriti vrata biogorivima, koja se još uvek ne smatraju „karbon neutralnim“. U stvari, susret sa Italijom značio bi prepisivanje velikog dela dosijea iz 2035. Ali Meloni ne odustaje.

„Pokazujemo da čak i biogoriva poštuju nultu emisiju i stoga nema potrebe da se to tehnički navodi, jer tehnologija odgovara na ove ciljeve i može se koristiti. Sa ove tačke gledišta, mislim da stvari idu dobro, one su predmet rasprave i proučavanja. Čini mi se da je, u poređenju sa početnim tekstom, rad na priznavanju tehnološke neutralnosti već pobeda”.

Blisko razumevanje
U međuvremenu, Berlin se raduje: „Naći ćemo dogovor“, izjavljuje kancelar Olaf Šolc. Reči koje prate reči ministra Volkera Visinga, odgovornog za nemački saobraćaj. Prema izveštajima, Evropa bi zaista odgovorila na kontrapredlog Berlina i sada bi ostala samo tehnička i pravna pitanja da se reše, pre nego što se sporazum stavi crno na belo.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close