Automobili

BMV Ks5 M50d, Manhartov preterani dizel SUV od 465 KS

Ko je rekao da su veliki dizel terenci izašli iz mode? Među Nemcima je bitka još uvek veoma otvorena. Vrhunski modeli BMV-a, Mercedesa i Audija i dalje se mogu naručiti sa velikim dizel motorima, čak i elektrificiranim da se ne izgubi iz vida potrošnja.

Za one koji se više fokusiraju na performanse, međutim, Manhart je kreirao komplet posvećen BMV Ks5 M50d (verzija koja se više ne prodaje na italijanskom tržištu), što ovu verziju još više približava „sestrama“ opremljenim benzinskim motorima.

Još gadnija četiri turbo
3,0-litarski šestocilindrični sa četiri turbo motora standardno isporučuje 400 KS i 760 Nm. Manhartovo podešavanje počinje upravo ovde, sa novom kontrolnom jedinicom MHTrkonik koja je dovela ukupnu snagu na 465 KS i 870 Nm, što ovaj Ks5 M50d čini jednim od najmoćniji dizel SUV u celoj Nemačkoj.

Kompanija ne otkriva tehničke podatke, ali se pretpostavlja da je ubrizgavanje konjskih snaga omogućilo BMV- u da padne ispod 5 sekundi u rasponu od 0-100 km/h, dok je komplet za nadogradnju možda uklonio elektronski limiter koji je popravio maksimalna brzina od 250 km/h.

Međutim, pored mehanike, Manhart je promenio i estetiku SUV-a, dodajući uobičajenu količinu ugljeničnih vlakana. Napravio Larte Design , novi aerodinamični dodaci izoštravaju prednji i zadnji deo, gde se nalazi novi veliki spojler. Upadljivi su i poklopci retrovizora, bočne lajsne i difuzor sa dva velika auspuha, svi napravljeni od karbonskih vlakana.

Nove “cipele” su 23″ i postavljene su na gume Continental SportContact 7 veličine 315/25 ZR23. A onda, oni koji žele da personalizuju svoj Ks5 još više mogu da traže i umetke od ugljeničnih vlakana za putnički prostor.

Cena promena ? Manhart to otkriva samo onima koji su zaista zainteresovani. Prvo, međutim, potrebno je da u garažu stavite SUV vredan najmanje 100.000 evra…

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close