Automobili

Zaboravljene studije: Mercedes Ocean Drive Concept (2007)

Luksuzni kabriolet sa četvoro vrata takođe bi bio dobar Maibach
Vrhunac popularnosti velikih kabrioleta sa četvoro vrata došao je u ranim decenijama prošlog veka sa automobilima po meri za bogate kupce. Ali posle Drugog svetskog rata taj žanr je izbledeo.

Mercedes 300 Cabriolet D proizveden je u samo 700 primeraka između 1951. i 1961. godine, a nakon te istorije pamti samo Lincoln Continental , koji je građen do 1967. godine.

Jedan od glavnih razloga za okretanje od „otvorene limuzine“ je postepeni prelazak sa šasije na nosivo telo. Ovaj drugi ima važan strukturni element u stubovima i krovu, a u nedostatku njih teže je obezbediti dovoljnu robusnost tela. Ipak, očigledno je u Mercedesu uvek ostalo malo nostalgije.

Kapsule – reklama
Nova Toiota Iaris Hibrid – savršena za grad.

Više o novoj Toiota Iaris Hibrid
Otkrijte novi Iaris Vrhunski model sa vrhunskom opremom Direktno u konfiguratoru Jednostavno dogovorite probnu vožnju Brzo pronađite dilere Brošura i cenovnik

  1. godine, ubrzo nakon predstavljanja S-klase serije V 221 , tadašnja grupa Daimler-Chrisler koristila je vodeću platformu za konceptno vozilo Ocean Drive, koje je pokretao snažni 5,5-litarski V12 motor (517 PS, 830 Nm) od modela S 600, koji je tamo bio dostupan samo za dugu verziju.

Osim dimenzija, u prototipu nije bilo lako prepoznati karakteristike vodećeg broda: osim mekih linija preklopnog krova (otvaranje je trajalo samo 20 sekundi i zatvaranje isto toliko) i luksuzne unutrašnjosti, Ocean Drive pala i kroz potpuno drugačiji dizajn spoljašnjosti.

Prednji deo je bio bez presedana i 3 godine kasnije trebalo je da inspiriše ono za drugu generaciju CLS-a , dok su vrata bez okvira prozora i sa gotovo nevidljivim kvakama izgledala kao da žele da razblaže konzervativnu sliku Mercedesa, sa lepim završnim efektom: nedostaje da ide u šetnju serijske proizvodnje?

Konceptni automobil je zvanično debitovao na salonu automobila u Detroitu 2007. Moglo bi se reći da je bio „domaći“, ne samo zato što je u projekat bio umešan severnoamerički dizajnerski tim, već i zbog velikih kabrioleta sa četiri sedišta u tržište je uvek bilo najuspešnije. I upravo ovde bi Ocean Drive trebalo da dosegne svoju ciljnu publiku.

Ali navedena publika nije bila potpuno oduševljena: reakcije nisu bile jednoglasne i možda još nije sazrelo vreme za kabriolet S klase , koji je trebalo da dođe tek u sledećoj generaciji sa klasična dvoja vrata. Pored toga, verovatno je postojala ekonomska kriza koja je započela 2008/09.

  1. godine brend Maibach , koji je oživljen nekoliko godina ranije, bio je u fazi slabosti: modeli 57 i 62, zasnovani na S-klasi V 220, već su izgledali zastarelo u poređenju sa britanskom konkurencijom i tehnološki noviji kabriolet je mogao poboljšati situaciju.

Prema zvaničnoj verziji, to je bilo zbog nedovoljne krutosti karoserije da zadovolji „veće zahteve marke Maibach“. Zbog toga je bilo poželjnije da se predloži „srednji put“ sa Maibach 62 S Landaulet , u kojem se mogao otvoriti samo poslednji deo kabine i koji je ionako izgrađen u vrlo malom broju.

Čvrstoća kućišta koncepta očigledno nije zadovoljila ni standarde same marke Mercedes-Benz.Na kraju je Ocean Drive ostao jedinstvena stvar.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close