Automobili

Jeep Compass (2021) sa test liftingom na testu

Istorija porekla je izgubljena na putu da postanete pravi Evropljanin
Na šta mislite kad pomislite na Jeep ? Duboko izbrazdane padine blata, dine u pustinji, snežne planine ili možda čak i kameniti rečni prelazi? Tada se veoma osećaš poput mene.

A čak moram da razmislim i o SUV-ovima iz segmenta C poput nedavno pokrenutog Compass-a . To je Jeep na haubi, a sedam rebara rešetke hladnjaka i trapezoidni lukovi točkova odmah me najebavaju u prljavim mislima.

Do sredine 2020. godine, Kompas je bio tehnički prilično dobro opremljen za takve nerede. Ali tada je čak i „pravi“ 4k4 izbačen iz Trailhavka i od tada je kompaktni Jeep dostupan samo sa 4ke – tj. Sa priključnim hibridnim pogonom i konvencionalnim pogonom na prednje točkove i električni pogon na zadnje točkove. Nema više diferencijala sa ograničenim klizanjem.

Kapsule – reklama
Nova Toiota Iaris Hibrid – savršena za grad.

Više o novoj Toiota Iaris Hibrid
Otkrijte novi Iaris Vrhunski model sa vrhunskom opremom Direktno u konfiguratoru Jednostavno dogovorite probnu vožnju Brzo pronađite dilere Brošura i cenovnik
Ono što je ostalo: režim „Rock“ u programima vožnje, ekskluzivan za Trailhavk, poboljšani ugao približavanja, zaštita od podleza od čelika i elektronske komponente upakovane na vodonepropusan način.

Nekada je bilo više pogona na sve točkove
Zbog toga mi se sve češće dešava da volim da se setim 2017. godine, kada mi je u Portugaliji bilo dozvoljeno da se vozim terenskim padinama sa poslednjim pravim kompasom na sve točkove. Inače, test možete pročitati ovde. Ni Internet ne zaboravlja.

Ali, katapultirajmo se nazad u sadašnjost. Jer, kako bi ostali zanimljivi izbirljivoj klijenteli u konkurentnom C-segmentu SUV-ova , očigledno više nema potrebe za tvrdim pogonima na sva četiri točka u ovoj klasi vozila. Pored efikasnih pogona sa PHEV tehnologijom, mnogo su važnije tačke sigurnosti, tehnologije i funkcionalnosti. Ali i dalje rado spakujem u dizajn koji vas podsvesno poziva na kopneno putovanje oko sveta.

Sa podignutim kompasom, vizuelne promene su uglavnom ograničene na prednji deo. Čini se da je sve malo šire nego ranije. Tamo gde su svetla za maglu ranije bila smeštena u odvojenim kućištima u odbojniku, sada su integrisana u horizontalnu rešetkastu strukturu koja se proteže celom širinom.

Trackhavk u minijaturi
Pored toga, u oči upadaju i nova puna LED farova uz bočna dnevna svetla. Lepo u vezi sa linijom opreme „S“ koja se sada koristi? Mnogo plastičnih komponenata, sive od miša, Jeep boji u istu boju kao i automobil. U kombinaciji sa velikim naplatcima, ovo Compass gotovo čini malim Grand Cherokee Trackhavkom (barem vizuelno).

Ali naravno, Jeep ne stavlja V8 sa preko 700 KS ispod kompaktne haube. Takođe želite da u kompas ubacite teme poput održivosti. Tokom probne vožnje odlučio sam se za ono što će verovatno biti najčešća jedinica u budućnosti. 1,3-litarski četvorocilindrični benzinski motor snage 150 ks, koji je u kompasu kombinovan sa šestostepenim menjačem sa dvostrukom spojkom. Vozi prednje točkove … isključivo.

SUV od 1,5 tone je dovoljno motorizovan i čak i ako se briljantni VOV efekat ne ostvari, a užurbano dvostruko kvačilo je previše evropsko za ležeran američki izgled (ali i za moje kompaktne komforne navike u SUV-u), pogonski voz inače radi prilično neupadljivo.

Sa probnom potrošnjom od 7,9 litara na 100 kilometara. Što se tiče potrošnje, novi modeli PHEV rade bolje, ali samo dok baterija od 11,4 kV ima soka. U teoriji, to je dovoljno za čisto električni pogon od 47 do 49 kilometara. U praksi je oko 30 kilometara realnije.

Asistent, asistent, asistent
Što se tiče bezbednosti, kompaktni Jeep se takođe naknadno uklapa. Pored sistema „Upozorenje na sudar unapred“ i „Upozoravanje na odlazak LaneSense“, elektronska kontrola stabilnosti (ESC) sa elektronskom stabilizacijom kotrljanja (ERM) i vazdušni jastuci na prednjim, bočnim i bočnim prozorima, nove aktivne i ugrađene pasivne sigurnosne funkcije.

Vredi napomenuti prepoznavanje saobraćajnih znakova. Nažalost, ne upoređuje podatke zasnovane na kameri sa ograničenjem brzine uskladištene u navigacionom sistemu . Tako da povremeno možete videti različitu najveću brzinu na instrument tabli od one u navigacionom sistemu. Shvatiti zlobno? Nije dobra ideja!

Kompas je sada takođe prvi džip u Evropi sa „Highvai Assist“, sistemom za pomoć vozaču za autonomnu vožnju nivoa 2, koji kombinuje sisteme „Adaptive Cruise Control“ na putevima sa više od jedne trake po smeru vožnje i strukturnom razdvajanju usmerene trake i „Centriranje traka“ (opciono dostupno u drugoj polovini godine).

Tako da nisam mogao da probam kombinovani sistem. Preostala dva pomagača rade. Čak i ako je vrlo nespretan. Možda kombinacija to čini boljim. Trenutno su, međutim, pomagači uporedivi sa sistemom … teških. Suzuki možda.

Drugi stubovi za podizanje lica džipa Compass (tehnologija i udobnost) Jeepa rade uglavnom u unutrašnjosti. Nova centralna konzola između prednjih sedišta sada je postavljena više i nudi gotovo pet-litarski pretinac za odlaganje ispod središnjeg naslona za ruke kao i dodatni 2,4-litarski odeljak pored ručice menjača, u kojem su uređaji veličine mini tablet fit. To je pohvalno, ali kvalitet izrade je malo manje dobar u detaljima. Na primer, protresite ovu centralnu konzolu. Lako se kreće centimetar ulevo ili udesno.

Još jedna nova karakteristika Kompasa je digitalna instrument tabla u punoj HD rezoluciji sa dijagonalom ekrana od 26 centimetara iza upravljača. Pored toga, najnovija generacija sistema „Uconnect“ kreće se kao samostojeća info-zabavna jedinica sa prečnikom ekrana od 25,6 centimetara u sredini kontrolne table. Jeep obećava „vrlo intuitivno korisničko iskustvo“.

Ljudi koji takođe vole besplatnu programibilnost Android pametnih telefona mogli bi se pretplatiti na ovu izjavu. Appleovi učenici koji cene zaista jednostavnu upotrebljivost mogli bi biti preplavljeni obiljem mogućnosti podešavanja.

Ubedljiva info-zabava
Ali čak i kao Gen-Z Apple ventilator možete se naviknuti na rad, a u poređenju sa prethodnim sistemom, displeji su zaista elegantni. Pored toga, procesor radi pet puta brže nego ranije. Znači: sistem je brz. Stvarno. Navigacija TomTom brzo izračunava alternativne rute, a sve ostalo radi divno glatko.

Opcije podešavanja klima uređaja su takođe integrisane u UConnect. Ovo može postati malo nezgodno sa detaljnim podešavanjima. Međutim, Jeep i dalje nudi brojne tastere u kompasu za najvažnije funkcije vozila.

Cene u Nemačkoj počinju od 28.000 evra za 96 kV (130 PS) Compass 1.3 T-GDI u varijanti sportske opreme, a protežu se na vrhunske modele Trailhavk i S 4ke sa priključnim hibridnim pogonom (177 kV / 240 PS) za 47.600 po evra. Moje testno vozilo je u veznom redu oko 40.000 evra. Ipak. To je nivo VV Tiguan .

Zaključak: 5/10
Tokom liftinga, Jeep radi puno stvari kako treba sa Kompasom i izoštravajući važne tačke za ljubitelje modela i marke. Dakle, ako se bavite dizajnom, možete se sprijateljiti i sa đavolima koji su postali manje detaljni.

Na žalost – i to ne samo od popravke – Jeep oduzima svoju jedinstvenu prodajnu ponudu eliminacijom stvarnog pogona na sve točkove i čineći Kompas previše zamenljivim. Naravno, dovoljan je pogon na prednje točkove sa malim benzinskim motorom, ali tada se i po ceni možete odlučiti za VV Tiguan. A postoji čak i pravi pogon na sva četiri točka.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close