Automobili

Zaboravljen koncept – Mazda MS-Ks (1997)

Između kraja 1990-ih i početka 2000-ih, automobil je imao period kada su automobili imali veoma karakteristične linije. Primeri uključuju Renault Avantime i Vel Satis, Opel Signum, Seat Toledo i, nekoliko godina kasnije, čudni Nissan Cube. Linije Vel Satisa i Toleda inspirisale su čudan koncept: Mazdu MS-Ks .

Skraćenica za višenamenska limuzina Ekperimental , kombinovao je forme minivana, limuzine i kompaktnog notčbeka. Rezultat je bio bez presedana, sa tipičnom pouzdanošću japanskog brenda, ali sa linijama koje je bilo teško reprodukovati za masovnu proizvodnju.

Postanak
Mazda MS-Ks je debitovala na sajmu automobila u Frankfurtu 1997. Stvari su bile teške na neki način, posebno kada je u pitanju javno priznanje, s obzirom na to da je debitovala zajedno sa nekim modelima koji će u kasnijim godinama pisati istoriju automobila (mislim Smart Fortvo, Land Rover Freelander, Porsche 911 Tipe 996 i Volksvagen Golf IV).

Jedinstven enterijer
Danas, ono što moramo prepoznati u Mazdi za ovaj čudan koncept je odvažnost unutrašnjosti, nikada viđena na serijskom automobilu. Ovo se odnosi i na stil i na funkcionalnost.

Kada pokrenete automobil, na primer, panel minimalističkog dizajna izlazi iz kontrolne table sa prekrasnim analognim instrumentima okruženim dva multimedijalna ekrana, čak i sa podrškom za navigacione mape (zapamtite da je 1997.) i pametnom karticom umesto standardnog ključa. Ključ za startovanje koji nejasno podseća na sistem koji će tek četiri godine kasnije biti predstavljen na drugoj generaciji Renault Lagune.

Čudno, ekstremnu modularnost unutrašnjosti, koja bi trebalo da bude jedan od najjačih aspekata automobila, kompanija gotovo da nije fotografisala svih ovih godina. Isto važi i za gepek, čiji na internetu nema nijedne fotografije. Sve fotografije koje su došle do nas odnose se na luksuzna sedišta, od kojih su četiri pojedinačna i svako sa mnogo mogućih podešavanja.

MS-Ks je bio poslednji Mazdin tako smeli koncept. U narednim godinama, kompanija iz Hirošime se sve manje usuđivala, sve do 2009. godine kada je Ikuo Maeda, autor aktuelnog Kodo Designa, postao šef dizajna, veoma cenjen od strane svih ljubitelja brenda.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close