Automobili

Zaboravljen koncept – Kia KCV4 Mojave (2004)

Pre skoro dve decenije, Kia je iskoristila Sajam automobila u Čikagu 2004. da se obrati američkoj javnosti sa zanimljivim prototipom, Kia KCV4 Mojave , koji je, kao što vidite, bio pikap.

Prema proizvođaču, ovaj prototip pikapa srednje veličine imao je za cilj da „testira reakciju potrošača iz Severne Amerike“ , a s obzirom na to da nikada nije bio plasiran na tržište, razumemo da prijem KCV4 nije morao biti veoma Dobro.


U svakom slučaju, radi se o čudnom prototipu. Dizajniran u Hiundai i Kijinom centru za dizajn i razvoj u NamIanu, Južna Koreja. Opremljen je alu felnama od 20 inča, potkovanim sportskim gumama. Bio je to prilično veliki pikap, dug 5,33 m, širok 1,93 m i visok 1,78 m, sa međuosovinskim rastojanjem od 3,3 m.

Kabina 2+2 imala je četiri vrata na šarkama za lak pristup, a model nije imao stub B. Prema brendu, dizajn enterijera je inspirisan svetom avijacije: konzola, instrumentacija, komande itd. Presvlake su takođe bile presvučene kožnim presvlakama, a nije nedostajalo ni metalnih ni drvenih završnih obloga. Postojao je čak i DVD plejer.

Jedna od najslađih karakteristika Mojavea bio je prtljažni odeljak na centralnoj konzoli, koji se mogao ukloniti, što mu je omogućavalo da se koristi kao prenosivi hladnjak, na primer, „za poneti hladna pića na plažu“ , navodi Kia. .

Još jedno zanimljivo rešenje bila je mogućnost proširenja tovarnog prostora, uzimajući deo putničkog prostora. Pritiskom na dugme i nakon preklapanja zadnjih sedišta, može se produžiti sa 1,80 na 2,18 m u dužinu kako bi se olakšao transport veoma dugačkih predmeta. Zadnji poklopac, u međuvremenu, ostavlja ravnu površinu za utovar kada je otvoren, što je takođe plus.

Prototip je izgrađen na platformi Kia Sorento i bio je zasnovan na tradicionalnoj šasiji sa šinom i poprečnim nosačima, ali je imao nezavisno vešanje na prednjoj osovini i čvrstu osovinu sa pet karika na zadnjoj. Ovaj automobil je takođe pokretao moćni 3,8-litarski V6 motor sa 24 ventila sa izlaznom snagom od oko 284 KS, uparen sa petostepenim automatskim menjačem.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close