Automobili

Toiota GRMN Iaris (2022) – Razočarenje godine?

Da li želite prvo da saznate dobre ili loše vesti? Dobra vest je da je Tojota upravo predstavila Iaris GRMN na Salonu automobila u Tokiju, još sportskiju varijantu strašnog GR Iarisa .

Loša vest je da je ova ograničena serija od samo 500 primeraka (protiv proizvodnje od 25.000 modela planiranih za GR Iaris) rezervisana samo za japansko tržište. Evropska štampa, pa čak i svet, ne prestaje da hvali GR Iaris od njegovog puštanja u prodaju, stoga se ova GRMN verzija prirodno očekivala kao mesija.

Nažalost, ako se situacija ne preokrene, evropski kupci će biti uskraćeni za to. Zaista je to malo razočarenje, ali hajde da se ipak zainteresujemo za ovaj model koji, kao rezultat, neće gaziti jedinog Evropljanina.

Iaris GRMN je dostupan u tri konfiguracije: osnovna verzija, verzija opremljena Circuit Pack-om i druga sa Ralli Pack-om. U svakom slučaju, GRMN je lakši i tvrđi od “normalnog” GR. Teži 20 kilograma manje, posebno zahvaljujući upotrebi karbonskih vlakana za haubu, krov i spojler, kao i uklanjanje zadnjeg sedišta. Komplet za karoseriju učinio je automobil širim i spuštenim za oko centimetar. Da bi ojačali karoseriju, inženjeri su dodali do 565 tačaka zavarivanja.

Ispod haube smo očekivali malu nadogradnju od 1,6-litarskog trocilindričnog turbopunjača, ali na kraju Tojota nije smatrala da je potrebno da mu doda bilo kakve konje. Dakle, GRMN i dalje razvija 261 konjsku snagu i obrtni moment od 360 Nm. Performanse nisu objavljene, ali bi trebalo da ostanu slične onima kod GR Iarisa, sa 0 do 100 km/h za 5,5 sekundi i maksimalnom brzinom od oko 230 km/h. Takođe nalazimo mehanički diferencijal sa ograničenim proklizavanjem i šestostepeni manuelni menjač sa sada kraćim odnosima.

Iaris GRMN sa Circuit Packom dodaje podesivo Bilstein vešanje, poboljšani kočioni sistem, 18-inčne aluminijumske felne i nove dodatke za karoseriju. Samo 50 primeraka će biti ponuđeno sa ovom završnom obradom i samo sa mat sivom nijansom.

Što se tiče Rallie Pack-a, on je malo manje „ekskluzivan“ jer se može montirati na bilo koji GR Iaris . Uključuje specifične GR amortizere, zaštitu podvozja i rol bar.

Očigledno, potražnja je bila tolika na GR Iarisu, da će biti još veća na GRMN-u. Stoga će Tojota morati da izvede žreb za odabir kupaca koji mogu da priušte jedan od 500 primeraka. Prve isporuke počeće u leto 2022. sa cenama u rasponu od 7,3 miliona jena (oko 56.000 evra po trenutnom kursu) za „osnovni“ GRMN do 8,4 miliona jena (skoro 65.000 evra) za modele opremljene Circuit Pack-om.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close