Automobili

Renault ima za cilj 100% prodaju električne energije do 2030

Brend Reno više ne cilja 90% već 100% prodaje električne energije u Evropi do 2030. godine, najavio je u četvrtak generalni direktor grupe Reno Luka de Meo. „Počeli smo da pripremimo uslove da Reno bude 100% električni brend do 2030. godine“, rekao je italijanski lider.

Godinu dana nakon predstavljanja svog plana “Renaulution” , Luka de Meo je sa novinarima razgovarao o Tehnocentru Reno u Gijankuru, u Ivelinu. Brend, električni vrh grupe, ove godine lansira električni kompakt sa Renault Megane E-Tech , a uskoro i modernu verziju svog malog Renault 5, oba proizvedena u severnoj Francuskoj.

„Dacia će uslediti, a njena elektrifikacija će biti u skladu sa pozicioniranjem koje zahteva od nas da ne povećavamo cene “, rekao je Luka de Meo.

Rešavanje problema sa snabdevanjem
Pre predstavljanja finansijskih rezultata u februaru, Luka de Meo je sagledao situaciju u kojoj se nalazi proizvođač automobila koji se, kao i drugi proizvođači u svetu, suočava sa nedostatkom elektronskih komponenti .

Problemi sa snabdevanjem poluprovodnika nastaviće se i 2022. godine, ali će “najgore” biti u prvoj polovini, rekao je šef grupe. „Koncentrisana je na nekoliko dobavljača (…) Ne možemo se nadati da će to biti rešeno u kratkom roku“ . 500.000 automobila neće biti proizvedeno zbog nestašice, potvrdio je lider.

Grupa je, međutim, uspela da smanji svoje fiksne troškove za dve milijarde evra godišnje “više od godinu dana pre” svog plana, podvukao je generalni direktorat. Kompanija je očekivala da će 2023. godine postići 30% smanjenje svoje tačke rentabilnosti, odnosno obima koji su neophodni da grupa postigne finansijsku ravnotežu, u poređenju sa nivoom iz 2019. godine.

Priprema za budućnost
U tom kontekstu, Luka de Meo je rekao da je uveren za 2022. godinu, uključujući postizanje evropskih ciljeva u pogledu emisije CO.2 za 2021. Propisi o prosečnoj potrošnji goriva preduzeća (CAFE) zahtevaju od evropskih proizvođača automobila da poštuju, u proseku, nivo emisije od 95 grama CO2/km u okviru svog voznog parka pod kaznom kazni.

Konačno, glavni finansijski direktor Renoa veruje da bi kompanija trebalo da bude u mogućnosti da što pre otplati ostatak kredita od 3 milijarde evra (3,44 milijarde dolara) koji podržava francuska država, najveći akcionar kompanije. (sa AFP-om)

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close