Automobili

Testovi sudara: 4 zvezdice za 308 i Astru, 5 za C klasu, C40 i EV6

Nova sesija crash testa za nezavisno evropsko telo Euro NCAP. Pežo 308 i Opel Astra, tehnički rođaci Stellantis grupe zasnovane na EMP2 platformi, Mercedes C-klase , Volvo C40 Recharge i Kia EV6 testirani su tokom poslednjeg salva .

Prva dvojica su dobila 4 zvezdice, rezultat sličan onom koji je dobio njihov DS 4 rođak pre nekoliko nedelja, ali opremljen opcionim aktivnim bezbednosnim funkcijama. Svi ostali modeli su dobili 5 zvezdica, a Mercedes C-klase je čak dobio i „specijalnu nagradu“ za svoju Car2k tehnologiju, koja može unapred da upozori vozača na moguće opasnosti.

Peugeot 308 – 4 zvezdice
Nešto više od godinu dana nakon zvaničnog predstavljanja, novi Peugeot 308 je upravo prošao kroz Euro NCAP kutiju. Testirani model je bio “Allure” završne obrade i bio je opremljen 1,2-litarskim PureTech trocilindričnim motorom od 130 ks.

Francuski kompakt je postigao tačne rezultate u svim oblastima, posebno 76% za zaštitu odraslih. Zbog odsustva bočnih vazdušnih jastuka izgubio je nekoliko poena. Rezultati su bili mešovitiji za zaštitu pešaka, gde je rezultat bio 68%, dok je efikasnost sistema aktivne bezbednosti dobila ocenu od 65%.

Zaštita dece na zadnjim sedištima dobila je odličan rezultat od 84%.

Opel Astra – 4 zvezdice
Opel Astra , koja je zasnovana na istoj platformi kao i 308, takođe je prošla kroz ruke Euro NCAP-a tokom ove druge serije testova za prvu polovinu 2022. godine.

Nemački kompakt je postigao rezultate prilično slične onima svojih rođaka Peugeot 308 i DS 4, posebno u oblasti zaštite odraslih, za koju je dobio 80%. Međutim, Astra je nešto lošije prošla od 308 za zaštitu dece, sa 82% i za zaštitu pešaka, sa 67%, dok je 308 sustigla sa aktivnim bezbednosnim elementima zahvaljujući ADAS-u.

Testirani automobil je bio verzija „Edition“ opremljena istim motorom kao i Peugeot 308.

Mercedes-Benz C-Klasa – 5 zvezdica
Euro NCAP je takođe ispitao Mercedes C-klasu, više od godinu dana nakon njegovog zvaničnog predstavljanja.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close