Automobili

Test Renault Arkane (2021) – Opklada dobijena unapred?

Nakon obilaska sveta, Renault Arkana konačno stiže na naše tlo i predstavlja se kao prvi francuski kupe SUV.
Kupe SUV vozila zauzimaju vrhunski automobilski pejzaž već nekoliko godina. Ovo telo, uglavnom demokratizovano zahvaljujući BMV-u Ks6 , sada je popularno kod SUV-ova u gotovo svim segmentima.

Poslednji koji je izvukao je Volvo sa modelom C40 , modelom izvedenim iz KSC40 kojeg već poznajemo. Ali pre njega imali smo pravo na Audi K3 i K5 Sportback, Mercedes GLC i GLE kupe ili čak BMV Ks2 i Ks4.

Svi ovi modeli pripadaju kategoriji premium vozila, a mi smo se zapitali kada će ova moda stići na stranu opštih proizvođača, posebno među Francuzima. Ako se čini da Citroen i Peugeot oduzimaju svoje vreme, ni Renault se nije žurio, ali brend konačno izvlači svoj prvi SUV kupe, naime Renault Arkana .

Posle svetske turneje, uputite se za Francusku
Pitate se zašto je marki trebalo toliko vremena da ponudi ovu vrstu karoserije u Francuskoj, posebno da se suprotstavi Peugeotu 3008 koji je Renault Kadjar bukvalno zakopao po prodaji skoro pet godina. Renault Arkana je već dostupan od 2019. godine u Rusiji, svom poželjnom tržištu, ali zapravo nije isti proizvod koji se ovde prodaje .

Ruska Arkana zasnovana je na platformi Dacia Duster sa lokalnom proizvodnjom koja zapravo nije u skladu sa standardima onoga što evropski kupci očekuju. Štaviše, Renault nam govori da postoji samo 5% zajedničkih delova između Arkane koja se prodaje u Rusiji i one koja se prodaje u našim regionima . 5% je paviljon i još nekoliko sitnih elemenata.

Posle Rusije, Renault Arkana je nastavio svetsku turneju industrijalizacijom i marketingom 2020. godine, u Južnoj Koreji, pod nazivom „Samsung KSM3“, brend grupe Renault. Ova verzija više nema nikakve veze sa ruskom Arkanom, jer je zasnovana na modernoj CMF-B platformi alijansa Renault-Nissan, istoj kao i na nedavnom Renault Capturu . I upravo je ovaj model, preimenovan u Renault, za Stari kontinent danas uvezen u Evropu iz Pusana u Južnoj Koreji, poput Koleosa, uz neke male modifikacije kako bi zadovoljio evropske kupce . Kakva avantura.

Ako Arkana počiva na platformi Captur, ona je i dalje osam centimetara duža od Kadjara i penje se na 4,57 metara . Od Kadjara se razlikuje po presečenoj silueti SUV-a, pa čak i ako počiva na platformi donjeg segmenta (ispruženoj 34 centimetra), ovaj model će doći da igra laktima na vrlo konkurentnom segmentu generalističkih kompaktnih SUV-ova. Ipak, uprkos efektima stajlinga koji će se igrati na gornjem segmentu, ne može sakriti činjenicu da je nešto uži od konkurencije.

Na brodu Renault Arkana
Unutra je instrument tabla preuzeta sa Captura, a ne sa Kadjara. Pa čak i ako Captur zauzima donji segment, to je dobra vest jer je mali trobojni SUV noviji od Kadjara . Pre svega je i bolje završen, što Arkani daje prilično laskavu prezentaciju, o čemu svedoči i naša test verzija „RS Line“ sa pomalo sportskim atributima. Ergonomija je prilično korektna, cenimo i dalje fizičku kontrolu klima uređaja i nije skrivena u više podmenija dodirnog ekrana.

9,3-inčni “Easi Link” ekran osetljiv na dodir nudi relativno dobru ergonomiju sa prilično intuitivnim menijima. Grafika je prosečnog kvaliteta, a navigacija između menija je prilično spora, ali ništa nepodnošljivo u poređenju sa sistemom koji se nudi na nekim PSA modelima. Drugi ekran od 10,25 inča postavljen je ispred očiju vozača i omogućava pristup informacijama o vožnji, kao na Capturu.

Straga će putnici biti prilično dobro prihvaćeni sa dovoljno prostora za velike veličine . Prostor za glavu je dobar, čak i za najviše, mojih 82 metra bilo je prilično udobno, pa čak i sa nekoliko centimetara više, još je bilo mesta. S druge strane, sedište je prečvrsto u našim očima.

Mali vrh, takođe da bi nadoknadili nedostatak širine automobila istaknutog gore, inženjeri su izdubili ploče vrata pozadi kako bi ostavili više prostora za laktove. Na strani opreme, bez pogrešnih koraka, putnici u redu 2 imaju pravo na podešavanja klima uređaja i dva USB porta. Što se tiče Renault Kadjara i Peugeot 3008, zaboravite treće mesto u centru, pomoći će vam na kratkim putovanjima, ali ništa više.

Zapremina prtljažnika je prilično pristojna za kupe SUV segmenta C. Najavljena je sa 513 litara za čisto termalne verzije, što je gotovo jednako kao kadjar ili 3008, i 438 litara za hibridnu verziju. Modularnost je na sastanku sa dvostrukim prtljažnikom koji omogućava da se pod poravna sa pragom za utovar.

Benzin, hibrid, ali nema dizel
U katalogu neće biti dizela, izbor će na početku biti ograničen na dva motora, naime na vrlo klasični četvorocilindrični 1,3 litarski TCe od 140 konjskih snaga, koji će prvi put biti opremljen laganom hibridizacijom. Drugi predloženi motor biće hibridni, jer neće biti ni više ni manje od verzije E-Tech koju smo već uspeli da otkrijemo na Cliu . Tako je atmosferski 1,6-litarski četvorocilindar povezan sa elektromotorom snage 145 konjskih snaga , pet konjskih snaga više nego na Clio E-Tech i mogućnošću vožnje u određeno vreme u potpuno električnom režimu.

Za one koji žele brži motor, Arkana će biti dostupna u Francuskoj, nešto kasnije, sa 1,3-litarskim TCe benzinskim agregatom od 160 konjskih snaga, koji će, opet, biti dostupan sa mikro-hibridizacijom. Ako ruska Arkana, koja je tamo zasnovana na platformi Dacia Duster, ima koristi od pogona na sva četiri točka, to u Evropi neće biti slučaj, jer platforma CMF-B ne može da primi pogon na sva četiri točka .

Za volanom Renault Arkane
Naš testni model je stoga opremljen četvorocilindričnim 1,3-litarskim 140 konjskih snaga i 260 Nm obrtnog momenta indeksiranog na robotski EDC menjač sa sedmostepenom dvostrukom spojkom. Ova jedinica je opremljena mikrohibridizacijom koja omogućava pomoć motoru tokom faza oporavka i smanjenje, što je više moguće, potrošnje i emisije CO.2.

Zapravo, ovaj savez motora / menjača nas je prilično uverio u udarce niskog i srednjeg dometa i prilično pristojne performanse za SUV. Mora se reći da Arkana nije nakovanj za svoju kategoriju, sa „samo“ 1336 kilograma praznog , ili 100 do 200 kilograma manje, u zavisnosti od opreme i motora, od kadjara. Kao rezultat toga, kao što je Renault najavio, Arkana je prilično dinamična sa čvrstim i doslednim porudžbinama. Dinamične performanse Arkane prilično se lepo drže njene sugestivne siluete .

Bez homogenosti kao Peugeot 3008 u pogledu udobnosti i dinamičnosti, Renault Arkana uspeva da kombinuje ova dva kriterijuma sa, međutim, nekim malim suvim reakcijama u kompresiji sa malo previše izraženim krvarenjem . Ali u celini, Arkana prekida mekoću kadjara i biće mnogo zabavnije u vožnji zahvaljujući bolje kontrolisanom kotrljanju tela i otvorenijim reakcijama.

Renault je takođe integrisao višestruke asistencione sisteme, posebno na gornjim oblogama, sa „asistencijom za autoput i saobraćaj“ koji kombinuje prilagodljivi tempomat sa funkcijom Stop & Start i pomoć u održavanju reda kako bi ponudio polu-autonomnu vožnju nivoa 2 . Takođe pronalazimo nadzor mrtve tačke, kameru od 360 stepeni, detektor za vožnju unazad ili čak i automatsko pomoć pri parkiranju.

Na našoj probnoj vožnji od oko 100 kilometara, sa oko 30% autoputa, primetili smo prosečnu potrošnju od 7,9 l / 100 kilometara , a da nismo zaista obraćali pažnju na nivo ekološke vožnje. Pažljivijim, a posebno zahvaljujući mikrohibridizaciji (koja omogućava porast od 8% na potrošnji najavljuje Renault) i njenoj silueti SUV-a (koji smanjuje aerodinamički otpor za 20% u poređenju sa klasičnim SUV-om, uvek prema do Renoa), sigurno je moguće bez previše problema preći ispod 7,0 l / 100 kilometara. Nije loše za SUV sa benzinskim motorom.

Po kojoj ceni?
Renault Arkana dostupan je za naručivanje od 10. marta 2021. godine, a u početku će se nuditi u benzinskoj verziji sa 140 ks. Hibrid će biti dostupan od sledećeg juna. Naš testni model prikazan na fotografijama opremljen je završnom obradom “RS Line”, najvišim nivoom završne obrade, sa standardnim bočnim otkrivanjem prepreka, asistencijom sa prorezima, grejanjem prednjih sedišta, kožnim presvlakama, aluminijumskim pedalama, RS-om Linijski štitovi i felne i crna ogledala.

 Zen Intenzivno  RS linija

TCe 140 konjskih snaga EDC 29.700 evra 32.100 evra 34.700 evra
E-Tech hibrid od 145 ks 31.200 evra 33.600 evra 36.200 evra
Naša probna verzija prikazuje se sa 34.700 evra i bez ekološke kazne, jer je model odobren sa 131 g / km CO2, ili malo ispod praga okidača. Sve cene i opremu Renault Arkane možete pronaći u našem namenskom članku .

Završna reč
Renault Arkani će trebati mnogo vremena da stigne ovde, ali je jasno da nije iznenađen konkurencijom, konkurencijom koja i dalje vidno počiva na lovorikama. Na strani Peugeota, kupe SUV bi bio dobro pripremljen, ali ne pre najmanje dve godine i obnove 3008 . Večnost u automobilskom svetu, ostavljajući čitavo polje otvorenom za Renault Arkana.

I nema sreće za Peugeot, Arkana je povrh toga prilično dobro urađena i ne reprodukuje greške svog rođaka Kadjara. Dobro završen, prilično dinamičan, manje običan u pogledu stila … Dijamantski rezan SUV praktično krči sve prave kutije, čak i motore sa zanimljivom hibridnom ponudom. Nadajmo se da je Renault merio budući uspeh svog vozila u Evropi, rizikujući da se produži vreme isporuke jer se zapravo ne proizvodi u našoj blizini.

Dobre poene Negativni poeni
Zanimljive dinamičke usluge Ekran osetljiv na dodir malo prespor
Zadnja sedišta i prtljažnik Zadnja sedišta suviše čvrsta
Prilično teška težina za SUV Suspenzije su malo suve u kompresiji
Galerija: Test Renault Arkana (2021)
Test Renault Arkane (2021)
31 Slike
Foto: Tibo
Renault Arkana

MOTORIZACIJA Benzin, četvorocilindrični linijski, 1333 ccm, turbo
SNAGA 140 konjskih snaga (između 4500 i 6000 o / min)
MAKSIMALNI OBRTNI MOMENAT 260 Nm (od 1750 do 3500 o / min)
PRENOŠENJE Robotski menjač sa sedam brzina – EDC
TIP PRENOSA Vuča
0-100 KM / H 9,8 sekundi
MAKSIMALNA BRZINA 205 km / h
DUŽINA 4,57 metara
ŠIRINA 1,82 metar
VISINA 1,57 metar
TEŽINA 1336 kg (prazno)
ZAPREMINA PRTLJAŽNIKA 513 litara
MESTA 5
UŠTEDA GORIVA Prosečna potrošnja: 5,8 l / 100 km
EMISIJE 131 g / km CO2
NA RASPRODAJI 2021
POČETNA CENA 29’700 €
CENA TESTIRANE VERZIJE 34’700 €

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close