Automobili

Tesla podiže cijene Modela 3 kako bi odgovorila na tarife

Nepuna 24 sata nakon službenog izlaska iz Europske unije pojavila su se prva poskupljenja električnih automobila “made in China” uvezenih sa Starog kontinenta, pogođenih dodatnim carinama kao kompenzacijom za subvencije kineskoj četvorki – kotači za industriju kotača pod optužbom dampinga i prodaje po nekonkurentnim cijenama.

Upravo američka Tesla upozorava vozače, upozorenjem koje se jutros pojavilo na online konfiguratoru limuzine na baterije koja se proizvodi u Šangaju i izvozi u EU: “Cijena modela 3 – čitamo – mogla bi porasti od 1 srpnja 2024. zbog očekivanih uvoznih carina”.

Američki proizvođač potom nastavlja s pozivom potencijalnim kupcima: “Naručite i preuzmite svoju novu Teslu u lipnju kako biste osigurali trenutnu cijenu”, izvješćujući da ćete u Italiji “dobiti 20.000 km besplatnog punjenja preuzimanjem automobila do lipnja” .

Najbolji videozapisi:

Efekt bumeranga
“Kaznene” carine tako riskiraju da se pretvore u bumerang protiv Europe, zabrinute zbog moguće invazije električnih automobila “made in China” koji bi domaćim proizvođačima otimali tržišne udjele.

Predsjednica Ursula von der Leyen je u rujnu najavila istragu protiv Pekinga. “Globalna tržišta sada su preplavljena jeftinijim kineskim električnim vozilima – njegove riječi – a njihova se cijena umjetno održava niskom velikim državnim subvencijama. To iskrivljuje naše tržište, a budući da to ne prihvaćamo iznutra, ne prihvaćamo ni izvana.”

Jučer je, dakle, krenulo pooštravanje Bruxellesa, koje bi od 2. studenog moglo pogoditi automobilske grupacije poput BYD-a, Saica, Geelyja, Tesle i drugih proizvođača (pa i inozemnih) s tvornicama u sjeni Kineskog zida, nametanjem dodatnih poreza u rasponu od 17,4 % na 38,1%, koji će se dodati sadašnjih 10%.

Cijene Tesla Model 3
Prisjetimo se sada da se Model 3 u Italiji prodaje za 40.490 eura u osnovnoj verziji sa stražnjim pogonom i za 47.990, odnosno 55.990 eura u verzijama s pogonom na sva četiri kotača Long Range i Performance. Međutim, nedostaje precizna komunikacija o poskupljenjima, uz poticaje za kupnju, koji su prestali nekoliko sati nakon lansiranja. Međutim, znamo da će Elon Musk i njegovi suradnici biti podvrgnuti carini od +21%, za ukupno +31%.

Tesla Model 3 sa stražnjim pogonom: 40.490 €
Tesla Model 3 Long Range pogon na sve kotače: 47.990 €
Tesla Model 3 s pogonom na sve kotače Performanse: 55.990 €

Povezani Clanci

Back to top button
Close
Close