Automobili

Svi električni automobili proizvedeni u Kini pogođeni su carinama

Najavljeni dolazak novih carina Europske komisije na uvoz kineskih električnih automobila stupa na snagu 4. srpnja, čak i retroaktivno ako se do 2. studenog ne postigne drugačiji dogovor između briselskih vlasti i vlade te azijskih proizvođača.

Europski prijedlog je da se sadašnjem porezu od 10% doda dodatna carina na automobile na baterije uvezene iz Kine koja varira od najmanje 17,4% do najviše 38,1%.

To znači da bi pojedini kineski EV-ovi koji se prodaju na Starom kontinentu mogli biti prisiljeni platiti ukupnu carinu do 48,1%, zbog čega bi proizvođači morali povećati cijene za još nedefiniran iznos.

Tesla: prva poskupljenja
Različite grupe, različite dužnosti
Koliko rastu cijene?
BYD
Geely
SAIC
Aiways, BMW Brilliance Automotive, Chery, FAW, Dongfeng, Great Wall, Leapmotor, Nio, Tesla, Xpeng
Drugi
Rješenja
Tesla već najavljuje prva poskupljenja zbog carina
Prva tvrtka koja je to potvrdila je Tesla koja za svoj Model 3 koji se uglavnom proizvodi u šangajskoj Gigafactory za Europu govori o mogućem povećanju cijena od 1. srpnja 2024. “zbog očekivanih uvoznih carina”.

Ali koji su drugi modeli Made in China koji se već prodaju u Europi, a koji bi uskoro mogli pretrpjeti značajno povećanje cijena? Pokušajmo saznati zajedno.

Različite dužnosti ovisno o grupama
Trenutačno Europska komisija planira različito oporezovati različite kineske grupe i njihove električne automobile na temelju državne pomoći koju su već primili kod kuće i razine suradnje pružene u fazi istrage pokrenutoj prije prijedloga novih carina 2024.

Postoje dakle grupe poput BYD-a koji se pripremaju suočiti s dodatnom carinom od 17,4% i Geelyja koji vidi povećanje europskog poreza za 20%, dok SAIC, poznat u Europi po brendu MG, ima pravo na porez od 38,1%.

Koliko će porasti cijene?
S dosad dostupnim podacima koji čekaju potvrdu i eventualne promjene do 2. studenog, nije lako shvatiti koliko će zapravo porasti cijene kineskih električnih automobila.

Zapravo, trenutačno nije moguće znati hoće li i koji od ovih kineskih proizvođača odlučiti dodatni trošak novih carina prebaciti na konačnu cijenu svojih automobila i u kojoj mjeri. Međutim, u nadolazećim mjesecima moguća su i zamisliva povećanja kataloških cijena od 20% i više.

Grupa BYD (17,4%)
Tako bi grupa BYD morala platiti novu nižu carinu, +17,4% koja bi se djelomično prenijela na cijenu brojnih električnih vozila koja su već prodana u Europi i koja su na putu.

Povezani Clanci

Back to top button
Close
Close