Automobili

Stelantis: kraj toplotnih motora zabeležen od 2027.

Kao što sigurno znate, 2035. godine u Evropskoj uniji biće zabranjena prodaja svih novih termo vozila . Čak i ako se rok čini kratak u razmerama automobilske industrije, proizvođači su sada obavezni da preduzmu akciju kako bi pokrenuli energetski prelaz bez presedana.

Audi je već najavio da će zaustaviti razvoj termalnih motora 2026. godine, pre nego što obustavi njihov marketing (uključujući hibride koji se mogu puniti) 2033. godine, odnosno dve godine pre stupanja na snagu evropskog zakonodavstva.

I svi proizvođači će slediti njihov primer, čak i ako još nisu svi potvrdili godinu kada će tranzicija biti efektivna, a električna energija će biti energent broj jedan. Na strani Stellantisa, kao i kod svih drugih velikih automobilskih grupa, mi se pripremamo za masovnu elektrifikaciju.

Predvidjeti evropsko zakonodavstvo
U intervjuu datom ANSA (italijanskoj novinskoj agenciji) povodom okruglog stola o ekološkoj tranziciji, u okviru nacionalnog kongresa Uilma (Italijanskog sindikata metalaca), Davide Mele, potpredsednik unutrašnjih poslova u Stelantis u Italiji, rekao je da grupa “želi da igra vodeću ulogu i predviđa cilj od 2035. do 2030. godine” .

Prema rečima čelnika, predviđanje trenutka prelaska na električnu energiju moglo bi da se isplati sa ekonomske tačke gledišta, tim pre što bi, prema njegovim rečima, danas bilo malo razloga da se ulaže u nadogradnju nivoa motora za evro 7 standard , standard koji bi mnoge motore sa unutrašnjim sagorevanjem trebalo da stavi na policu iz očiglednih razloga emisije CO2.

“Stellantis je identifikovao strategiju koja obuhvata elektriku na globalnom nivou. Želimo da igramo vodeću ulogu i da predvidimo cilj od 2035. do 2030. Grupa želi da prihvati izazov izgradnjom čistog, bezbednog, povezanog i pristupačnog automobila. Troškovi ovog tehnološka transformacija je visoka, 50% više za vozilo u istom segmentu u poređenju sa unutrašnjim sagorevanjem, a potrebna su ogromna ulaganja da bi se odgovorilo na ovaj izazov “, rekao je Davide Mele.

Euro 7 standard koji treba usavršiti?
Ipak, Stellantis bi želeo da od Evrope dobije neka prilagođavanja ovog čuvenog standarda Euro 7 kako bi se više ulaganja fokusirala na elektromotor, a ne na nadogradnju termalnog.

„U procesu smo tranzicije, ali ne zaboravimo da postoji zakon, u ovom slučaju Euro 7, koji obavezuje proizvođače da još jednom ulažu u razvoj čistijih toplotnih motora, ali koji će morati da nestane 2035. godine. Dakle, ako ispitamo rezonovanje koje radimo, u stvarnosti će 2027. već biti godina u kojoj će toplotni motor biti zakopan“ , pojašnjava Davide Mele.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close