Automobili

Sodertalje, fabrika kamiona koja proizvodi i akumulatore

Za automobilsku industriju, direktno upravljanje proizvodnjom baterija za električna vozila postalo je barem isto toliko prioritet kao i pretvaranje samih fabrika i proizvoda u čistu energiju. U teškom sektoru, više od jednog proizvođača kamiona je takođe postavilo montažu pakovanja direktno u svojim fabrikama koje, iako još nisu proizvedene u ogromnim količinama, moraju biti „prilagođene”.

Scania je upravo to uradila otvaranjem nove fabrike za sklapanje baterija 2023. godine u istorijskom proizvodnom kompleksu Sodertalje , blizu Stokholma (Švedska), gde je koncentrisano 10 različitih aktivnosti.

Star koliko i brend, tačnije stariji
Lokalitet Sodertalje je nastao osnivanjem samog Vabisa, fabrike automobila iz 1891. godine koja je tokom godina i akvizicijama i spajanjima prvo ponela ime Scania-Vabis (1911), a potom i konačno ime Scania AB, kompanije koja je za određeni period će takođe biti vezan za brend automobila Saab .

Fabrika je povezana sa sedištem i takođe je počela da proizvodi kamione 1902. i autobuse 1911. U narednim decenijama, svi glavni modeli kamiona i šasije autobusa koji su se plasirali pod brendom Scania-Vabis, a zatim i Scania su došli odavde.

Godine 2014. postao je podružnica Volkvagen grupe koja je četiri godine kasnije dala život Traton grupi koja, pored VV Truck&Bus divizije i same Scania, uključuje i nemački MAN i američki Navistar.

Električna budućnost
U 2020. godini, Scania lansira svoju prvu liniju električnih kamiona kao deo plana koji planira da proširi električnu vuču i dovede je do 50% prodaje teških vozila do 2030. godine, što je ambiciozan cilj kojem kompanija dodeljuje rekord ulaganja od 1,5 milijardi švedskih kruna, što je približno 130 miliona evra.

Istovremeno, Scania započinje saradnju sa sunarodnikom Northvoltom , sa kojim započinje razvoj novog tipa ćelija velikog kapaciteta predstavljenog u aprilu 2023. godine i novih tehnologija za brzo punjenje. Ćelije se proizvode u gigafabrici Northvolt ETT u severnom delu Švedske, ali se njihova montaža u pakete koji se ugrađuju, do maksimalno devet po vozilu, na električnim kamionima, odvija se u Sodertaljeu.

Ovde kompanija gradi novu namensku zgradu, površine 18.000 kvadratnih metara , u kojoj zapošljava oko 550 obučenih i kvalifikovanih radnika i koja se nalazi pored proizvodne linije šasija električnih kamiona, posebno modifikovanih da omogući brz povezanost i savršena interakcija između dva odeljenja.

Fabrika tako stvara kratak lanac snabdevanja sa niskim nivoom emisije CO2, što je još niže zahvaljujući visokim zahtevima za održivost fabrike ćelija , transportom i dostupnošću čiste energije koja napaja samu fabriku.

Istovremeno, Scania je unapredila strukturu obezbeđujući laboratoriju za istraživanje i razvoj tehnologije baterija i novu eksternu testnu stazu za kamione i autobuse.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close