Automobili

Prvi proizvodni Devel Sikteen predstavljen, ali ne i V16…

Prošlo je mnogo vremena otkako smo čuli za to. Ali sada se Devel Šesnaest ponovo pojavljuje. Ali ako, znate, ovaj hiperautomobil od 5000 konjskih snaga , treba da bude moćniji i brži od svih ostalih hiperautomobila. I koje smo retko videli da se valja.

Sada se na Instagramu upravo pojavio snimak (?) prototipa Devel Sikteen -a. Video otkriva da kompanija i dalje prima porudžbine, iako se za projekat prvi put čulo 2008. godine.

Iako je Sikteen već neko vreme u prodaji, isporuke su još daleko jer se testira sa motorom bez turbo punjača koji bi trebalo da isporuči dosta obrtnog momenta. Naziv hiperautomobila odnosi se na motor koji ga pokreće: „šesnaest“, na engleskom šesnaest, za broj cilindara njegovog motora, zapremine 12,3 litra.

Devel procenjuje da bi snaga trebalo da dostigne 5000 konjskih snaga. Ako ne i više. Model će imati pogon na zadnje točkove i trebaće mu manje od dve sekunde da dostigne 100 km/h. Maksimalna brzina biće 560 km/h. Mnogo brže od 490 km/h Bugatti Chiron Super Sport 300+! Sve ovo ostaje da se dokaže…

Kompanija je 2017. godine otvorila prijem narudžbi, što je još uvek u toku. Međutim, inženjeri su se suočili sa brojnim problemima tokom rada na automobilu, a dosta vremena je potrošeno na modifikovanje i usavršavanje aerodinamike kupea.

Međutim, ovo nije jedini projekat za proizvođača Devel. Možda se sećate i Devel Sikti , terenca sa šest točkova, koji je takođe na vrhuncu. Ispod haube ovog giganta, spremnog da smrvi sve na svom putu, nalazi se 6,7-litarski osmocilindrični dizel motor koji razvija ne manje od 700 KS. Što verovatno nije previše za pokretanje ovog divljaka!

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close