Automobili

Prvi 100% električni džip, to je ona!

Na marginama prezentacije novog strateškog plana „Usudi se napred 2030“, Stellantis grupa je pokazala slike prvog 100% električnog džipa. Na sreću, on ne odaje svoj DNK i još uvek izgleda kao džip (sa prizvukom sličnosti sa Dačijom?).

Tokom direktnog prenosa prezentacije, Karlos Tavares se nije zadržavao na tehničkim karakteristikama ovog novog modela. Saznajemo, međutim, da će se pojaviti na tržištu u prvoj polovini 2023. godine, pa bi trebalo da bude predstavljen ove godine. Tavares je takođe rekao da su planirana još dva električna džipa do 2025. godine . Prva će biti posvećena svim terenima, dok će druga biti više porodična i stoga će biti usmerena na širu publiku.

S obzirom na njegovu veličinu, čini se da je prvi električni džip zasnovan na istoj e-CMP platformi koju koriste Peugeot e-2008 i Opel Mokka-e. Peugeot je opremljen prednjim elektromotorom koji razvija do 136 KS i 260 Nm obrtnog momenta. Ima bateriju od 50 kVh koja može da obezbedi domet od 320 km prema VLTP sertifikacionom ciklusu. Verujemo da će električni džip imati otprilike iste vrednosti.

Pored pregleda Jeepovog električnog krosovera, Karlos Tavares je najavio da će njegova grupa od 2030. godine prodavati samo električna vozila u Evropi . Od te godine će 50% njegovih modela biti električni u Americi. Konkretno, Stellantis najavljuje prodaju 72 električna automobila na starom kontinentu i više od 25 modela na baterije u Americi. Ovaj džip je stoga samo prvi korak u masovnoj elektrifikaciji grupe koja je nastala spajanjem FCA i PSA.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close