Automobili

Prodaja Tesla Model I eksplodira na globalnom nivou

Kada je Tesla Model I prvi put izašao na tržište, izvršni direktor Tesle Elon Musk rekao je da će to biti najprodavanije vozilo proizvođača električnih automobila u budućnosti . Nekim ljudima je možda bilo teško poverovati, jer je to zapravo bio viši i skuplji Model 3.

Uz to, prilično brzo je postalo očigledno da model I prestiže svog manjeg brata i da je na putu da postane jedno od najprodavanijih vozila na svetu.

Prema poslednjim procenama Bloomberg Nev Energi Finance (BloombergNEF) , Tesla je do sada u 2022. isporučio oko 500.000 električnih krosovera Model I. Ne tako davno, Tesla je isporučio manje od pola miliona automobila u svetu. Ukupno.

Na osnovu prodaje u 2021., Model I bi već bio u prvih 10 za 2022. Tesla Model 3 je zapravo zauzeo deveto mesto prošle godine, ne daleko iza Forda F-150. Najprodavaniji modeli u 2021. bili su Tojota RAV4 i Tojota Korola, svaki sa oko 1,1 milion isporuka.

BloombergNEF predviđa da će Tesla isporučiti oko 760.000 električnih krosovera Model I do kraja 2022. Na osnovu globalne prodaje Forda F-150 (Ford prvenstveno prodaje F-150 u Severnoj Americi, dok Tesla prodaje Model I na mnogim globalnim tržištima ), Teslin krosover ima potencijal da ga ove godine prestigne širom sveta. Pogledajte Bloomberg grafikon ispod koji deli Sojer Merit.

Čak i ako Tesla zapravo ne proda 760.000 modela I 2022. godine, pa čak i ako Ford proda više F-150 nego što se očekivalo, to je veliki podvig za ono što je postalo najuspešniji auto startup koji su države ikada poznavale. Činjenica da Tesla proizvodi samo električna vozila omogućava joj da to podigne na viši nivo. Bloomberg piše:

„Ipak, teško je preceniti važnost tako visoko rangiranog električnog modela na globalnom rang-listi prodaje. kada se jedan od njih popne na vrh, a ne da li će se to dogoditi.

Ne zaboravimo da su Ford i Tesla jedina dva američka proizvođača automobila koja nikada nisu podnela zahtev za bankrot. Ford sada proizvodi uspešan električni pikap – F-150 Lightning – i potpuno električnu krosover verziju kultnog Mustanga. Ford Mustang Mach-E je verovatno glavni rival Teslinom modelu I. U stvari, Fordov izvršni direktor je više puta pripisao Tesli zasluge za usmeravanje industrije ka električnim vozilima visokih performansi.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close