Automobili

Poslednji Audi RS sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem biće „van pameti“

U slučaju da ste propustili vest, ponavljam je ovde: od 2026. Audi će prestati da razvija nove modele sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. To je budućnost. Šta električni svuda želi. Izvan ličnih sudova. Pre nego što počnemo da izgovaramo de profundis za Audi koji pokreću motori sa cilindrima i klipovima, imajmo na umu da je do konačnog oproštaja ostalo još 3 godine . I da bi se u ovom periodu stvari mogle dogoditi.

” Šokantne ” stvari. Da kažem da to nisu glasine ili bilo šta drugo nego Mark Lihte, šef Audijevog dizajna koji je tokom intervjua za Top Gear UK definisao najnoviji Audi RS sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem kao takav. Ali šta to znači?

Svako obećanje je dug
„Uveravam vas da će i električna verzija i verzija sa sagorevanjem biti impresivne. Posebno najnovije generacije RS modela sa klasičnim motorima. Biće dobro, izbezumljeni”

I onda je to to. Tu se Lihteove izjave zaustavljaju. Ostavljajući nam gorak ukus u ustima. Mora se reći, međutim, da još nekoliko elemenata dolazi iz onoga što je pre nekoliko meseci izjavio Stephan Reil, bivši šef Audi Sporta i sadašnji broj jedan u odeljenju za istraživanje i razvoj.

Najbolji video snimci:

“Moramo da krenemo putem hibridizacije i sledeća generacija RS 6 Avant će biti još hibridnija od sadašnje. Put do 100% električne energije je već obeležen”

Pre električnog, dakle , biće dalji korak napred u elektrifikaciji (trenutna generacija Audija RS 6 je blagi hibrid ) sa mnogo većim baterijama i mogućnošću putovanja isključivo pomoću elektromotora. Da, baš kao što se dešava na novom Mercedesu C63 AMG .

Sada se postavlja pitanje: šta će biti ispod haube? Da li će trenutni 4-litarski biturbo V8 ostati ili će smanjenje takođe preuzeti veoma lošu stanicu u Ingolštatu? Očigledno, nade većine leže u održavanju V8. Ili ako će smanjenje broja morati da bude prelazak na slavni Audi sa 5 cilindara . Da ga nateraju da još jednom zapeva pred penziju, spajajući prošlost sa budućnošću.

I to ne bi bio prvi put za Audi hibridni pogon baziran na 5-cilindaru: zapravo, 1989. Audi Duo je predstavljen – kao koncept. 5-cilindarski za pomeranje prednjih točkova i električni za zadnje.

Na stranu radoznalost, definicija „ van pameti “ sugeriše nastupe nikada ranije viđene. S obzirom na to da je aktuelnom Audiju RS 6 u Performance verziji (630 KS i 850 Nm) potrebno 3,6″ da pređe od 0 do 100, ko zna šta će biti sa novim. Kada će stići? Govorimo o 2025. godini.

U međuvremenu stiže struja
Ako će zbog toga za plug-in hibrid biti potrebno čekati još 2 godine, da biste vidjeli električni Audi RS 6 čekanje će biti kraće. U stvari, njegov dolazak se očekuje 2024. godine, možda nekoliko meseci nakon predstavljanja proizvodne verzije Audija A6 e-tron , zasnovane (mehanički i stilski) na konceptu viđenom 2021. godine .

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close