Automobili

Peugeot 308: sa 3D štampanim dodacima

3D štampa nije novost u automobilskom svetu. Određeni paneli i komponente karoserije se sada proizvode korišćenjem ovih tehnika, sa glavnim prednostima prilično visoke preciznosti i povećane prilagođavanja.

Peugeot je prvi brend koji koristi 3D štampanje za proizvodnju dodatne opreme. Ovo je velika inovacija koja ima za cilj da „iskustvo vožnje na novom 308 učini ekskluzivnijim“ .

Kako funkcioniše 3D štampa?
Asortiman dodatne opreme uključuje držač za sunčane naočare, držač za čaše i držač za telefon. Ova dodatna oprema je dostupna na mreži u Peugeot Lifestile prodavnici. Sva dodatna oprema je napravljena od fleksibilnog materijala, Ultrasint termoplastičnog poliuretana (TPU), kreiranog kroz partnerstvo između HP-a i BASF-a. Stellantis je čak patentirao upotrebu TPU-a u kokpitu na mekim dodacima .

Peugeot koristi HP Multi Jet Fusion (MJF) tehnologiju 3D štampanja. Proces počinje prenošenjem digitalne datoteke (dizajn dodatka kreiraju dizajneri na računaru) na štampač, koji meša vezivno sredstvo i prah. Štampač pravi više slojeva dok se deo ne završi, nakon čega se sirovi podupirač čisti od ostataka praha i farba.

Proizvodnja budućnosti?
Prema Peugeotu, 3D štampa ima nekoliko prednosti. Pre svega, to je jeftina tehnologija koja se stalno razvija. Pored toga, ova tehnika omogućava veću kreativnost dizajnera, smanjenje otpada materijala i proizvodnju lakših i robusnijih predmeta u poređenju sa onima napravljenim drugim metodama.

I za očekivati je da će se u budućnosti koristiti još ekološki prihvatljiviji materijali. Na primer, Volvo i Polestar dizajniraju enterijere koristeći prirodna vlakna, sa panelima koji su 50% lakši i sa 80% manje plastike od tradicionalnih komponenti.

Tu je i koncept BMV i Vision Circular predstavljen na sajmu automobila u Minhenu 2021. Bavarski prototip uključuje sedišta i patosnice napravljene od reciklirane plastike, dok su delovi koji čine kabinu štampani 3D kako bi se izbegla upotreba lepka ili šrafovi.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close