Automobili

Najekstremniji Bugatti ikad završio je testiranje

Bugatti Bolide je spreman. Rođen za stazu, francuski hiperautomobil predstavljen 2020. kao koncept sada je stvarnost. Nakon testa za testom – rigorozno između rubnjaka raznih staza – razvoj je završen. Sada će započeti proizvodnja 40 jedinica, a isporuka prvog modela očekuje se za nekoliko mjeseci.

Tako će sretni kupci moći početi testirati kvalitete Bugatti Bolidea, rođenog iz Chirona – s kojim dijeli motor – ali onda krenuti u potpuno drugom smjeru. Budite brzi, naravno, ali učinite to s čistom učinkovitošću poput staze. Dok ostaje “pristupačan”.

U potrazi za granicom
“Bugattijevi inženjeri stvorili su hipersportski automobil samo za stazu koji poziva vozače da istraže svoje granice.” Tako stoji u priopćenju za javnost, opisujući Bolide kao super brzi automobil, ali pogodan za sve. Dakako ne zbog cijene (koja kreće od cijene od 4 milijuna eura) već zbog mogućnosti prilagodbe čak i onima koji – još – nemaju iskustva vožnje na stazi.

Sada: W16 s 1.850 KS koji gura oko 1.240 kg težine (manje od Volkswagen Golfa) čine mnoge stvari koje vam padaju na pamet, ali ne i pridjev “lak”: Ipak, prema Andyju Wallaceu, službenom vozaču Bugattija, “Bugatti Bolide ostaje nevjerojatno lako se vozi.” Onda se sjetite da je Wallace osvojio 24 sata Le Mansa, 3 24 sata Daytone i 12 sati Sebringa dva puta i tada to “lako” poprima potpuno drugačije značenje. Možda je pridjev zbog prisutnosti ABS-a i ESP-a, koji obično nisu dostupni na trkačkim automobilima. Može biti.

No, vratimo se nama. Ili bolje rečeno, njoj. Hiperautomobil za stazu Molsheim temelji se na novom monokoku od karbonskih vlakana, razvijenom u suradnji s Dallarom, dizajniranom prema specifikacijama FIA-inih klasa LMH i LMDh za utrke jednosjeda na 24 sata Le Mansa. Pravi trkaći automobil kojeg drži na distanci Brembo karbonsko-karbonski kočioni sustav s 8-klipnim monoblok čeljustima sprijeda i dvije jedinice sa 6 klipova straga, sve mljeveno od jednog bloka aluminija i presvučeno niklom.

Brži od Formule 1
Ovo će vas možda iznenaditi, ali Bugatti Bolide je sporiji od Chirona: “samo” 380 km/h maksimalne brzine. Ali dovoljno da iza sebe ostavi bolid Formule 1, koji nikada nije išao iznad 373 km/h. Sve s downforceom koji ga lijepi za asfalt. Šteta je, međutim, što na stazama koje je odobrila FIA nema ravnih pravaca duljih od 2 km. Granica koja ne dopušta Bolideu da iskaže svoj puni potencijal.

Povezani Clanci

Back to top button
Close
Close