Automobili

Najduži automobil na svetu konačno obnovljen!

Godine 2020. najduži automobil na svetu bio je na putu za Floridu na potpunu restauraciju. Prvobitno izgrađen u Burbanku 1986. od strane DŽeja Orberga, onaj poznat kao “Američki san” doživeo je mnogo bolje dane nakon što je nekoliko godina bio zapušten iza skladišta u NJu DŽersiju. Ali danas je najduži automobil na svetu obnovljen i izgleda bolje nego ikad.

Kolekcionar automobila iz centralne Floride Majkl Dezer kupio je Američki san 2019. i finansirao njegovu obnovu. Custom Cadillac Eldorado iz 1976. morao je da se preveze – u dva dela, naravno – od kuće svog bivšeg vlasnika, Majkla Meninga, u okrugu Nasau u NJujorku, do Orlanda. Odatle su Dezer, Mening i njihovi timovi zajedno radili na obnovi vozila iz temelja.

Restauracija je obuhvatila kompletan remont karoserije, remont enterijera, rekonstrukciju motora, kao i modernizaciju bazena, mini-golfa i đakuzija. Prema Ginisovoj knjizi rekorda , ketering — uključujući prevoz — koštao je Dezera i njegov tim oko 250.000 dolara (228.000 evra po današnjem kursu).

Američki san koji se sada može voziti i voziti je dugačak 100 stopa i 1,5 inča, ili 30,54 metra, što je nadmašilo prethodni rekord postavljen 1986. godine, kada je automobil bio „samo 18,28 metara Za ovaj dodatak od 12 metara, bilo je potrebno dodati par od točkova.

Da biste stekli predstavu o ukupnoj dužini vozila, zamislite da 30,54 metra odgovara 12 poređanih pametnih fortvoa , ili da savremeni tramvaj sa tri vagona ima maksimalnu dužinu od 24 metra. I upravo imajući na umu filozofiju tramvaja ili zglobnih autobusa, dizajnirana je njegova centralna struktura. Automobil je, u stvari, izgrađen u dva različita dela, povezana u sredini pomoću šarke koja se okreće, što je korisno za pregovaranje u uskim krivinama ili kružnim tokovima. Ili ne.

Ima 26 točkova, dva V8 motora – jedan napred i jedan pozadi – i može da nosi do 75 ljudi unutra. Pored nekih od već pomenutih stvari, ima i vodeni krevet, bilijar, pa čak i heliodrom!


„Heliodrom je strukturno pričvršćen za vozilo čeličnim nosačima i može da izdrži do pet hiljada funti“ (2267 kg), rekao je Majkl Mening za Ginisovu knjigu rekorda.

Iako je tehnički moguće voziti, vlasnici tvrde da je američki san jednostavno predugačak za vožnju javnim putevima. Umesto toga, kultna limuzina će služiti kao izložbeni komad za Muzej automobila Dezerland Park, nedaleko od Orlanda, Florida.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close