Automobili

Mini godišnjica izdanja – Omaž Džonu Kuperu

Ovo ograničeno izdanje slavi 60 godina Austin Mini Cooper-a i Morris Mini Cooper-a koje je Mini dizajnirao u partnerstvu sa John Cooper-om.
Na prvi pogled, prvi Mini nisu baš sportski, već upravo suprotno. To u to vreme nije bio cilj, ali u glavama nekih, uključujući Džona Kupera, koji je bio prijatelj Aleca Issigonisa, tvorca Minija, ovaj automobil je potencijalno mogao da postane malo brži .

Nema veze, John Cooper je brzo modifikovao jedan od Mini kojima je bio na raspolaganju dodavši efikasniji sistem kočenja i dosledniju konjicu, u ovom slučaju od 34 do 55 konjskih snaga . 1961. godine, kada je Mini Cooper zvanično debitovao, uspeh se nije dugo čekao, a da se i ne spominje da će zablistati u konkurenciji istovremeno sa Cooperom S koji će 1964. odneti tri pobede na reliju Monte Carlo, 1965. i 1967. godine.

Da bi proslavio 60 godina Austin Mini Cooper i Morris Mini Cooper, koje su Mini dizajnirali u partnerstvu sa John Cooper, britanski proizvođač nudi ograničeno izdanje trenutnog Mini Coopera pod nazivom Anniversari Edition . Ovaj model je razvijen oko Mini Coopera sa troja vrata, Mini Cooper S sa troja vrata i Mini John Cooper Vorks , a biće ponuđen u 740 primeraka, uključujući 74 za francusko tržište. Ovaj broj se odnosi na trku broj 74 koju je Mini nosio tokom svojih prvih takmičenja.

Ova posebna serija nudi se u metalik bojama British Racing Green ili Midnight Black, kao i Rebel Green za jedinu verziju Mini John Cooper Vorks. Što se tiče ostatka estetskog dela, nalazimo Racing pruge (na prednjem poklopcu), krov, poklopce ogledala i ručke na vratima obojene u belu boju, kao i dodire crvene boje i Piano Black završne obloge. 18-inčni naplatci John Cooper Vorks dovršavaju paket, kao i logotipi “Cooper” vidljivi u unutrašnjosti modela.

Unutrašnjost takođe ima promene, sa Nappa kožom za sportska sedišta i upravljač (u crnoj karbonskoj završnoj obradi), kao i antracit i Piano Black završnom obradom za ostatak kabine. Među ostalim prepoznatljivim elementima nalazimo radilicu od nerđajućeg čelika i registarsku pločicu „1 od 740“ sa pomenom „60 godina Mini Coopera – neočekivani Underdog“.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close