Automobili

Kao i Volksvagen, BMV prodaje manje, ali zarađuje više

Operativni profit BMV -a porastao je za 12% u prvom tromesečju, uprkos padu broja prodatih automobila od 6%, naglašavajući sposobnost automobilskog sektora da iskoristi prednosti visokih cena, posebno za luksuzne automobile.

Operativni profit BMV-a dostigao je 3,4 milijarde evra u prvom kvartalu, što predstavlja rast od 12%, za 597.000 isporučenih automobila, što je pad od 6% zbog rata u Ukrajini koji pogoršava poteškoće u snabdevanju, navodi se u saopštenju grupe od četvrtka.

Prodajte manje ali skuplje
Prodaja je opala u poređenju sa istim periodom prošle godine, ali u kontekstu ograničene ponude, „cene rastu, a popusti padaju“ , primetio je u izveštaju nemački automobilski stručnjak Ferdinand Dudenhofer u ponedeljak. „Kupci su veliki gubitnici“ , ali „za proizvođače to nije nužno loše “, komentariše stručnjak.

Neto profit BMV-a je skočio 260% na 10,2 milijarde evra zbog računovodstvenog efekta povezanog sa reorganizacijom aktivnosti u Kini, objašnjava minhenska grupa.

BMV, „utešen jakom potražnjom“ , potvrdio je svoju godišnju prognozu operativne marže između 7% i 9% za automobilsko poslovanje i prodaju „na nivou“ iz 2021. godine uprkos „veoma nestabilnoj situaciji“ koja je posebno povezana sa sukobom u Ukrajini.

„Situacija će ostati napeta na tržištu sirovina“ , a nestašica poluprovodnika će se poboljšati „najranije tokom drugog kvartala“ , dodaje kompanija. Ali nedostatak čipsa će i dalje ostati “znatan” , upozorio je šef Oliver Zipse.

S druge strane, „ograničena dostupnost rezervnih delova zbog rata u Ukrajini više ne bi trebalo da ima značajan uticaj nakon prvog kvartala“ , dodao je finansijski direktor Nikolas Piter.

Popusti, drevna istorija?
BMV je, kao i njegovi konkurenti, uspeo da iskoristi prednosti sve profitabilnije prodaje na skučenom tržištu gde se snažna potražnja susreće sa malom ponudom. „Povećanje prodajnih cena delimično je nadoknadilo povećanje cene sirovina i energije “, objasnio je Nikolas Piter tokom konferencijskog poziva.

Operativna marža za automobilsko poslovanje, ključni indikator za sektor, dostigla je 13,2% ne računajući računovodstveni efekat. Mercedes-Benz je takođe prijavio rast profita od 3% krajem aprila uprkos padu prodaje od 10%, što je takođe imalo koristi od rasta cena i želje kupaca za luksuznijim automobilima.

„Ako govorimo o dostupnom kapitalu i želji bogatih ljudi da potroše novac na izuzetne proizvode, mislim da ne postoji granica “, primetio je finansijski direktor Harald Vilhelm.

Za premium brend Volksvagen grupe, Audi, finansijski direktor Jirgen Rittersberger je takođe u četvrtak naveo „odličan tržišni kontekst“ . „Možemo značajno da smanjimo popuste” koji se odobravaju kupcima, objasnio je on. Rezultat: -15% prodatih automobila, ali rekordan operativni profit.

Kod Porsche-a, koji Folksvagen namerava da delimično izvrši IPO u četvrtom kvartalu, operativna marža je takođe porasla, za dva poena na 18,2%. Trend rasta cena se takođe odražava i na vozila Folksvagen grupe niže klase. Ovaj poslednji je tako u sredu istakao povećanje prosečne cene za modele masovnih marki (Folksvagen, Škoda, Seat), podstaknuto narudžbama za bolje opremljene modele. (sa AFP-om)

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close