Automobili

Mercedes EKC: naša ilustracija anti-Tesla modela 3

Uskoro ćemo možda videti novog konkurenta Tesla Model 3 : Mercedes EKC . Iako još nema zvanične potvrde, već neko vreme se govori o mogućoj električnoj limuzini u istom segmentu kao i njen američki rival.

Nemački proizvođač bi već imao potrebnu tehnologiju da bude više nego konkurentan, dok bi dizajn mogao da bude bliži onom našeg renderovanja.

(Skoro) konceptualna aerodinamika
Naša ilustracija je zasnovana na prototipu Vision EKKSKS , električnog automobila sa dometom od 1.000 km koji je predstavljen početkom 2022. Moguća EKC limuzina bi trebalo da bude inspirisana njime, ali u „standardnijoj“ verziji.

Na primer, hauba bi mogla da bude kraća i oblikovanija, dok će središnji deo karoserije biti relativno viši kako bi se obezbedilo više unutrašnjeg prostora. U međuvremenu, zadnji deo bi trebalo da ima manje aero izgled od koncepta, ali Mercedes bi mogao da drži svetla horizontalno.

Ukratko, da je prototip imao aerodinamički koeficijent od 0,17 (jedna od „tajni“ deklarisane veoma niske potrošnje od 10 kVh/100 km), uz sve razne modifikacije, EKC limuzina bi mogla da cilja na koeficijent od 0,19 ili 0,20 i ostati u skladu sa svojim EKS -om “velike sestre” (koji ima Ck od samo 0,20).

Nova platforma će debitovati
Priča se da je EKC limuzina prvi model koji će biti izgrađen na novoj MMA (Mercedes Modular Architecture) platformi. Ovu arhitekturu je predvideo Vision EKKSKS, koji je opremljen baterijom od 100 kVh i zauzima 50% manje prostora od paketa postavljenog na EKS. Pored toga, sistem ima 900 volti za ultra-brzo punjenje i mogućnost dopune 300 km za 15 minuta.

Da bi kataloška cena bila niska (koja bi mogla da bude oko 50.000-60.000 evra da bi ostao konkurentan), Mercedes bi trebalo da usvoji baterije koje su manje od koncepta, ali ipak efikasnije od onih koje postoje na aktuelnim modelima.

Očekujemo pogonske sklopove sa jednim i dvostrukim motorima i minimalnom snagom oko 200 KS (i maksimalne snage blizu 500 KS za AMG), baš kao i Vision EKKSKS. Autonomija će jedva dostići 1.000 km obećanih prototipom, a konačna cifra će moći da se zaustavi oko 500-700 km u zavisnosti od verzije.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close