Automobili

Hiundai Ionik 5: proglašen za svetski automobil godine

Nakon što je žiri sastavljen od evropskih novinara proglasio Kiju EV6 „Automobilom godine“ , na redu je da se kruniše njegov tehnički rođak, Hiundai Ionik 5, ali ovog puta na međunarodnom nivou. Zaista, 100% korejski električni krosover upravo je proglašen za „Svetski automobil godine” od strane žirija novinara iz celog sveta. Ionik 5 je tako nasledio drugi električni model, Volksvagen ID.4, koji je osvojio nagradu 2021. godine.

Još jedan električni, ali generalno se drugačije ne bi moglo reći da su tri finalista bila električna. Ionik 5 je bio nasuprot Ford Mustang Mach-E i Kia EV6.

Pored vrhunske titule, Ionik 5 je napustio i „Vorld Car Avards“ sa nagradom u kategoriji električnih automobila, čime je pobedio Audi e-tron GT i Mercedes EKS. Dobila je i nagradu za dizajn.

Uopšteno govoreći, skoro sve trofeje su osvojili električni automobili, budući da je sportski automobil godine Audi e-tron GT, dok je premijum automobil godine Mercedes EKS. Gradski automobil godine nije električni, već hibridni, sa novom Tojotom Iaris Cross .

Hiundai Ionik 5 je u Francuskoj dostupan nešto manje od godinu dana. Sada postoje tri verzije, jedna sa baterijom od 58 kVh i sa 170 konjskih snaga i 350 Nm obrtnog momenta. Autonomija je najavljena na 384 kilometra u VLTP kombinovanom ciklusu. Zatim dolaze dve verzije sa baterijom od 73 kVh, jedna sa 218 konjskih snaga, a druga sa 306 konjskih snaga.

Ovaj model je opremljen sa dva elektromotora, jedan napred od 95 konjskih snaga i 255 Nm, a drugi, pozicioniran na zadnjoj osovini, sa 211 konjskih snaga i 350 Nm.Zbirna snaga dakle, 306 konjskih snaga i 605 Nm, dovoljna za sprint od 0 do 100 km/h za 5,2 sekunde i dostiže 185 km/h pri maksimalnoj brzini. Autonomija je najavljena između 430 kilometara (sa felgama od 20 inča) i 460 kilometara (sa felnama od 19 inča).

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close